A A A K K K
для людей із порушенням зору
Звенигородська районна рада
Черкаська область

ЗВЕНИГОРОДЩИНА БУДЕ З ХЛІБОМ

Дата: 07.08.2017 11:16
Кількість переглядів: 1019

ШКВАЛЬНІ вітри, дощі та грози минулого тижня додали клопотів аграріям району, які цьогоріч у досить складних умовах ведуть битву за урожай.

Як повідомляють в управлінні агропромислового розвитку РДА, стихія, яка добряче розгулялася в деяких сусідніх районах, Звенигородщину, на щастя, оминула. Щоправда, через негоду у деяких господарствах повилягали хліба, а у гусаківському ПП "Південь-плюс" урожай пошкодив град. Через підвищену вологість зерна багато сільгосптовариств не мали змоги у понеділок вийти в поле зрання. Жнивували вже по обіді, дочекавшись, коли землю прогріє сонце. Та все-таки і в таких нелегких умовах наші хлібороби зуміли зібрати урожай із якнайменшими затратами, хоча через природні катаклізми урожайність культур цьогоріч стала меншою. Серед п'ятнадцяти господарств району, які вже завершили збирання ранніх зернових, найвищий урожай озимої пшениці — 71,4 ц/га — у Звенигородській філії ТОВ "НВФ "Урожай", дещо менший — 56,7 ц/га — у СТОВ імені Гришка та 50 ц/га — у СТОВ "Злагода". У ТОВ "Агропроект — Княжа", СТОВ імені Гришка та СФГ "Володимир" збирають озиму пшеницю, у СВК "Козацький" — озиму пшеницю та ярий ячмінь, у СТОВ "Злагода" — горох і озиму пшеницю. А найвища урожайність зернових — у СТОВ "Агрофірма "АгроРось" — 50,5 ц/га.

КИПИТЬ жнивна кампанія і у вільховецькому ТОВ "Оберіг АНП-Агро".

— Погляньте, який гарний у нас соняшник і кукурудза! Хоча град трішки скосив соняшник, зачепив і пшеницю, але хліба, слава Богу, не повилягали і на урожайність це не вплине. Тож сподіваємося, що жнива у нас пройдуть стабільно, а з кукурудзи та соняшнику отримаємо урожай кращий, ніж у попередні роки, — розповідає дорогою до жнивного поля головний агроном господарства Василь Дейнега.

На узбіччі, побіля скошеної стерні, де ще не встигла підсохнути земля після злив, оминаємо дві чималенькі калюжі. Але час квапить. Тож упевнено ведуть по жнивному полю свої високопродуктивні "Lexion" комбайнери Олександр Глущенко та Андрій Герасименко.

— Звичайно, що важкувато нам молотити. Земля волога, комбайн загрузає, — зізнається Олександр Васильович, який жнивує вже не один десяток років.

А Василь Васильович розгортає побіля стерні колосся, наочно демонструючи грузкий грунт. Та люди працюють, незважаючи на труднощі. Водії Юрій Богдан, Петро Бондаренко, бригадир тракторної бригади Віктор Пономаренко та молодий і завзятий механізатор Дмитро Біденко із рання до сутінок на полі.

— То у тих робота не ладнається, хто погане думає. А ми про гарне думаємо, то у нас і справи ладнаються, — каже керівник ТОВ "Оберіг АНП-Агро" Віктор Замрига. — Хлопці — молодці! Гарно трудяться! Досвід мають, бо ж доводилося нам у минулі роки ще у важчих умовах працювати. А на цьогорічних жнивах ми не втратили урожайності. На сьогодні зібрали озимого ячменю на площі 88 га із урожайністю — 48,4 ц/га, ярого ячменю на площі 102 га — 51 ц/га, озимого ріпаку — 180 га — 24,7 ц/га. Знизилася, лише до 44 ц/га, урожайність озимої пшениці. Якби у травні-червні були дощі, то мали б урожайність попередніх років — 70 ц/га. Хоча на цьому полі, де ми зараз збираємо, завдяки хорошому та вчасному підживленню пшениця дає по 65 ц/га. То буде нам чим розрахуватися з людьми за оренду паїв. Як і в попередні роки, отримають наші 460 пайовиків по півтори тонни пшениці або кукурудзу. Вже видали цукор, згодом будемо давати олію, а хто захоче — гроші. І з людьми, які працюють зараз у нас на жнивах, і з пайовиками ми розрахуємося сповна, — запевняє Віктор Петрович.

З думкою про майбутній урожай вже підготували у ТОВ "Оберіг АНП-Агро" майже 300 гектарів грунту під посів озимини. Та не тільки у Вільховці, а й у інших селах району сільгоспвиробники готують грунт під посіви, розпочинають видачу зерна нового врожаю за оренду земельних паїв. І впевнено заявляють, що, незважаючи на труднощі, Звенигородщина завжди буде з хлібом! 

 

За матеріалами районної

газети "Шевченків Край"


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь