A A A K K K
для людей із порушенням зору
Звенигородська районна рада
Черкаська область

Будьмо козаками!

Дата: 24.07.2017 11:59
Кількість переглядів: 900

Можна перечитати безліч історій, почути чимало переказів, передивитися фільми про козаків, але відчути справжній козацький вишкіл на собі, понюхати пороху з козацької "сороки" — це здається чимось недосяжним.

Та аж ніяк не для школярів дитячої оздоровниці "Звенигора", до яких минулого тижня завітали козаки патріотично-просвітницької громадської організації "Козачанський курінь Вільного козацтва". Тож здивуванню маленьких відпочивальників не було меж, коли вони побачили на території табору здоровенних вусатих дядьків у шароварах, шапках та жупанах. Ще й шаблі на поясі. Насмілився один русявенький хлопчик підійти і запитати у чоловіка в козацькому строї:

— А ви справжній козак?..

Засміялися козаки, аж відляски лісом розляглися, а потому довели, що таки справжні, організувавши майстер-клас із володіння козацькою зброєю. Разом з тим зацікавили дітвору оповідями про героїчне минуле наших предків. І дозволили повправлятися з козацькими шаблями, приміряти одяг, сфотографуватися. А наостанок усі пригостилися юшкою та кашею з димком, які приготували волонтери на чолі з Віктором Ткаченком.

Ось як то було. Спочатку почесний козак куреня, краєзнавець та письменник Вадим Мицик розповів дітям про Вільне козацтво у нашому краї, передав свою нову книгу "Перший кіш Вільного козацтва" і з задоволенням подарував для бібліотеки табору примірник з автографом. Потому курінний писар Петро Дяченко розповів історію створення Козачанського куреня, пояснив допитливим, як стати козаком, як вправно володіти зброєю, наголосив дітям, аби дотримувалися козацьких заповідей, і побажав стати справжніми козаками. До речі, Петро Семенович пригадав приємні моменти з життя табору після його відкриття, коли студентом, далекого 1962 року, він працював у найпершій табірній зміні. Козак висловив сподівання, що вже наступного літа табір "Звенигора" у Хлипнівському лісі стане вишкільним, де буде їзда на конях, стрільба з лука, кермування човном, козацькі походи, що залишатимуть незабутні враження на цілий рік.

Ну а курінний отаман Олег Голуб продемонстрував зразки козацької зброї та одягу.

— Оскільки табір патріотичний, то й будні наші наскрізь просякнуті історією і славною минувшиною, — каже директор оздоровниці Андрій Неумитий. — І ми вдячні учасникам та моїм колегам ГО "Козачанський курінь Вільного козацтва" за цікаву подорож табірців у минуле. Такий захід розширить їхній кругозір, посприяє вихованню у дусі славних традицій. І ми щиро віримо, що з наших дітей виростуть справжні патріоти рідної землі.

 

За матеріалами районної

газети "Шевченків Край"


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь