A A A K K K
для людей із порушенням зору
Звенигородська районна рада
Черкаська область

Звернення голови Звенигородської районної ради Володимира Кучера до жителів Звенигородського району

Дата: 21.06.2015 10:04
Кількість переглядів: 1010

                                                                          Шановні жителі Звенигородського району!
До мене, як до голови районної ради надходять Ваші численні звернення в яких Ви висловлюєте занепокоєння станом проведення адміністративно-територіальної реформи та реформування медичної галузі зокрема.

 

В перспективі цієї реформи наш район, громади які будуть утворені в його межах, залишаються поза межами ефективного, комфортного та раціонального отримання соціальних послуг гарантованих Конституцією України. Звенигородщина залишається на узбіччі соціальних стандартів життя, третій за площею та кількістю населення район в області, географічний центр Черкащини хочуть зробити пусткою. А район налічує 45 тисяч жителів, більшість це люди похилого віку, люди які потребують лікування та інваліди. Я вже не кажу про молодь, яка після такої реформи, буде вимушена не маючи перспектив, шукати місця для більш комфортного проживання.
Особливої гостроти ця проблема набула в зв'язку з так званою реорганізацією відділень Звенигородської центральної районної лікарні. Так відповідно до проекту обласної програми"Галузь охорони здоров'я Черкащини у 2015-2016 роках. Якість, доступність і ефективність медичної допомоги" передбачається оптимізація ліжкової мережі Звенигородської центральної районної лікарні шляхом ліквідації відділень – акушерсько-гінекологічного, травматологічного, кардіологічного, патології новонароджених відкривши відповідні міжрайонні базові відділення в сусідніх районах. На моє переконання, це не лише не покращить стан медицини в Звенигородському районі, а й призведе до занепаду та руйнування матеріально технічної бази, найбільшої серед районних лікарень області, Звенигородської центральної районної лікарні, яка розміщена в сучасних лікувальних корпусах загальною площею близько 27100 м2, має вигідне географічне положення та наявність задовільних шляхів сполучення між обласним центром, 7 районами області та містом обласного підпорядкування.
Якщо на сьогоднішній день час доставки хворого на серцево-судинні захворювання до кардіологічного відділення Звенигородської ЦРЛ, становить 20 хвилин, то в разі переміщення кардіологічного відділення до м. Умань він збільшиться в середньому в 4 рази, оскільки при такому виді захворювання все вирішують хвилини то шанси на порятунок такого хворого суттєво зменшуються.
Незрозуміла мотивація розробників програми щодо створення ортопедо-травматичного та акушерського відділення на базі Шполянської ЦРЛ. Знову ж лише цифри – в травматологічному відділенні Звенигородської ЦРЛ за 2014 рік проліковано 898 осіб, проведено 453 оперативних втручання з яких 366 на кістках та суглобах та 187 операцій на м'яких тканинах (4 місце в обласних рейтингових показниках, Шполянська ЦРЛ  за аналогічними показниками займає лише 12 місце.)
Великий потенціал має акушерсько-гінекологічне відділення Звенигородської лікарні, що розташоване в спеціалізованому ізольованому приміщенні. Так за 2014 рік прийнято 322 пологи, в разі необхідності проводиться родорозрішення шляхом кесаревого розтину. У складі відділення функціонує 6 ліжок патології новонароджених та недоношених дітей. Чому наші жінки мають їхати народжувати в Шполу – незрозуміло.
Не хочу оцінювати рівень медицини в сусідніх районах але хочу відмітити, що в 2014 році приміщення Звенигородської центральної районної лікарні одне з небагатьох в області переведено на альтернативні джерела теплопостачання та здійснено заходи з теплозбереження; на базі Звенигородської ЦРЛ відкрите сучасне обласне відділення центру гемодіалізу. В 2014 році в стаціонарі Звенигородської ЦРЛ проліковано 8809 хворих, із них 808 хворих з прилеглих районів. Облаштовані 6 операційних, де лише за 2014 рік було здійснено 1597 оперативних втручань з яких 807 з анестезіологічним забезпеченням (8 місце в обласних рейтингових показниках).
При цьому всьому ліжкова мережа Звенигородської центральної районної лікарні становить 237 ліжок, яку при так званій реформі планують скоротити на 67 ліжок, і яка при гарантованій постановою Кабінету Міністрів України від 28.06.1997 №640 "Про затвердження нормативів потреб у стаціонарній медичній допомозі в розрахунку на 10 тисяч населення" повинна становити до реальних потреб населення – 359 ліжкомісць (з третинним рівнем).
Аналізуючи проект обласної програми, я не побачив у ній ключової фігури – лікаря, його мотивації, його матеріального забезпечення, популяризації професії. Навпаки – програма передбачає, внаслідок скорочення відділень і скорочення ліжок, скорочення медичного персоналу Звенигородської центральної районної лікарні на 82,5 штатних одиниць. А від так проблема з молодими медичними кадрами, їх матеріальним забезпеченням, не лише не вирішиться а  зайде ще в більш глухий кут. Крок до знищення районної лікарні на землі Великого Кобзаря – перший крок до ліквідації Звенигородського району. Вважаю за необхідне зберегти Звенигородський район, землю, яка дала світу генія Українського народу Тараса Григоровича Шевченка, як адміністративно-територіальну одиницю та створити на його базі центральний госпітальний округ, який надаватиме якісні медичні послуги жителям району.
А тому, враховуючи Ваші звернення, дорогі земляки, та особливу значимість цього питання для громади Звенигородщини вважаю за необхідне 26 червня 2015 року скликати позачергову сесію Звенигородської районної ради де розглянути питання збереження Звенигородської центральної районної лікарні. Запросити для участі в сесійному засіданні громаду звенигородщини, Народних Депутатів України, голів Черкаської обласної ради та обласної державної адміністрації, представників Міністерства охорони здоров'я України, депутатів обласної ради.


Голова районної ради     В.П. Кучер  


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь