A A A K K K
для людей із порушенням зору
Звенигородська районна рада
Черкаська область

Володимир Кучер – «Один район – одна громада»

Дата: 19.10.2018 12:00
Кількість переглядів: 841

    Вже четвертий рік поспіль в нашій державі триває процес децентралізації влади та добровільного об’єднання громад.

      В рамках проведення адміністративної реформи, за ініціативи Уряду в Україні намагаються запровадити європейську модель облаштування самоврядних органів, обіцяючи всілякі переваги та вигоди для жителів об’єднаних громад. Я не проти об’єднання, але не в такому форматі як пропонується. Адже всілякі зміни повинні бути на користь мешканців міст та сіл, що ввійдуть у нове адміністративне формування. Не об’єднання заради виконання спущеного зверху плану, чи хорошої звітності, а лише за єдиним принципом: формування їх економічно сильними, здатними ефективно виконувати свої повноваження та вирішувати проблеми людей.

    А як показав досвід наших колег в об’єднаних громадах, що були утворені в попередні роки, не всі процеси там відбуваються добре. І часом далеко не так. як обіцялося реформаторами та звітується в засобах масової інформації. Відомо  і про значні затримки заробітної плати працівникам соціальної сфери, і  відповідні проблеми з фінансуванням вторинного рівня медичної допомоги, зокрема районних лікарень, а також закриття шкіл, дитячих садків, надмірна роздутість адмінапарату та його недостатня фахова підготовка, неплатоспроможність   та інше. По суті зараз із 26 ОТГ, що вже діють в Черкаській області, розвиваються лише п’ять чи шість.  Перевагою територіальних одиниць може слугувати  лише надання державою додаткового фінансового ресурсу, якого в подальшому може й не бути.

   Уважно вивчивши наявний досвід діяльності вже створених об’єднаних територіальних громад, спілкуючись з представниками органів місцевого самоврядування району, його мешканцями, слухаючи їхню думку, я вважаєю, що для Звенигородського району найкращою моделлю стало б добровільне об’єднання за принципом  «один район — одна громада». Це буде самодостатня, фінансово спроможна та ефективна і відома на теренах усієї України громада Батьківщини великого українця, совісті та пророка нації - Тараса Григоровича Шевченка. Серед переваг такого об’єднання слід зазначити:

    -  збереження цілісності району;

    -  збереження кадрового забезпечення, зв’язків та злагодженої і вивіреної роками роботи усіх служб  та установ  району;

    -   зникне потреба в скороченні працівників бюджетних установ;

  -  в той же час район матиме можливість отримання значного обсягу додаткового фінансування та його ефективного використання, акумулювання коштів для масштабних проектів;

   -  об’єднана громада отримає в своє розпорядження додатковий ресурс у вигляді залишення на місцях надходжень від певних видів  податків;

   -  кошти з надання ж цих податків дрібним громадам, не забезпечить їх значно ширшими можливостями, вони будуть витрачатися лише на утримання управлінського  аппарату. А для реалізації серйозних проектів їх буде недостатньо.

       Слід врахувати також, що разом з фінансовим ресурсом держава передає ОТГ і велику частину своїх повноважень, які також потребують значних витрат.

 - масштабніша територія(всього району) а значить концентрація більшого фінансового ресурсу громади дозволить реалізовувати більше інфраструктурних проектів. Роздроблений район не буде привабливим для    інвестиційних капіталовкладень.   А  ми зацікавлені в тому, щоб розвивалася  економіка, щоб  на  Звенигородщину прийшли потужні інвестори,  будувалися   виробництво, створювалися нові  робочі місця.

  - не доведеться проводити повне закриття малокомплектних навчальних закладів та  пониження їх ступеня;

  - дасть можливість  забезпечити розвиток вже створених опорних та інноваційних шкіл; 

  - не будуть розпорошеними кошти для утримання медичної галузі району та функціонування в нинішньому форматі центральної районної лікарні, збереження відповідної кількості лікарняних ліжок та кваліфікованих спеціалістів для надання якісних медичних послуг;

   - об’єднання за принципом «один район – одна громада» матиме цілу низку й інших переваг.

     І найголовніше – до  роздрібнених, хоча і так званих об’єднаних територіальних  громад, легко застосувати принцип – «поділяй і володарюй».  Чи не цього хочуть політики і безвідповідальні можновладці. Не варто нас ділити. Історія України знає чимало сумних випадків дрібнення українців.  Лише в єдності наша сила.

    А тому переконаний, що єдиним ефективним шляхом впровадження адміністративної реформи у Звенигородському районі є утворення на його основі єдиної громади з уже існуючою інфраструктурою і кадровим потенціалом. Така думка спирається на досвід, аналіз ситуації та підтримку людей, зокрема значної частини сільських голів. Запропонована нинішня модель поділу району на громади, на моє бачення, не підтримується значною частиною людей. А інколи викликає прямий супротив. В результаті чого все сильніше звучать пропозиції відходження окремих, не згодних з таким поділом населених пунктів до територіальних утворень інших, суміжних районів. Такі реальні відцентрові тенденції  нічого доброго Звенигородщині не принесуть.  

     Я не єдиний у своєму баченні створення в районі єдиної громади. Згідно перспективного плану об’єднання територіальниих громад на Черкащині ще в Тальнівському, Монастирищенському та Христинівському районах таким же прагматичним чином підійшли до цього питання. А всього по Україні набереться зо три десятки створення об’єднаних громад на базі існуючих районів.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь