A A A K K K
для людей із порушенням зору
Звенигородська районна рада
Черкаська область

У “Берізці” гартують дух і тіло

Дата: 14.08.2017 12:18
Кількість переглядів: 818

Події, що відбуваються на сході України, переплітаються з давньою педагогічною думкою щодо патріотичного виховання.

Тому ідею використати елементи хортингу, яка зародилася декілька років тому, реалізували вже торік, — розповідає методист цього дошкільного навчального закладу Галина Корінна. — Спочатку це був показовий виступ на одному зі свят, а згодом стали періодично проводити фізичні заняття з народознавчим нахилом. Одне з таких мало назву "Я маленький козачок", де діти навчалися крокувати в строю. А на наступних уже опановували "бій" на шаблях, долали естафету "стрибки на купинах" та гралися в гру "На чотирьох — до перемоги". Під час занять хортингом у дітей розвивається уважність, сміливість, допитливість. Таким чином вони пізнають історію свого народу, розуміють, хто вони та чиє мають коріння, і разом із тим зміцнюються фізично.

Також методист наголошує, що проблема ефективного оздоровлення і фізичного розвитку дошкільнят постає дедалі гостріше. Попри досягнення медицини, все більше дітей страждають на різноманітні хронічні захворювання, мають порушення опорно-рухового апарату, ослаблений імунітет. Тому не просто актуальним, а неодмінним є використання у педагогічному процесі технологій збережування здоров'я, створення не лише розвивального, а й профілактично-лікувального середовища у дитячому садку. Для збереження і зміцнення здоров'я маленьких звенигородчан колектив розробив і успішно застосовує на практиці цілу низку оздоровчих занять.

Щодня дошкільник має активно рухатися для повноцінного розвитку. Тому ранкова гімнастикака, хоч і не в новину для всіх, але це саме те, що щоранку проводять у "Берізці" для зміцнення малюків. На заняттях фізкультури та на гуртку "Здоров'ятко" вихованці дитсадка займаються степ-аеробікою. А ще берізчани дуже полюбляють ігри з водою та малюнки на піску, що теж впливає на настрій малюка та на його поведінку. Одні з перших вони стали загартовуватися водними процедурами та ходити босоніж "доріжками здоров'я". Що цікаво й досить просто: доріжки викладають із підручних матеріалів — ґудзиків, м'яких іграшок тощо. А під час рефлексотерапії (у басейні з гумовими кульками) зміцнюють і фізичний, і психологічний стан. Найулюбленіші у дітвори туристичні походи з елементами скаутського руху. Корисно й пізнавально. А заспокоять та завадять наступу усіляких вірусних хвороб сеанси вітаміно- та ароматерапії. У фітовітальні діти, зазвичай, збираються, спілкуються, п'ють чаї з цілющих трав, дихають ароматичними оліями.

Окрім цього, у дитсадку проводять спеціальні заняття з тренування дрібної моторики рук. Як пояснюють вихователі, це так звана пальчикова гімнастика. Вважається, що на руках є дивні енергетичні канали, пов'язані зі всією функціональною системою. Виконання тих або інших композицій пальцями викликає потрібний лікувальний ефект. Так, користуючись цілющими вправами, які позитивно впливають на розвиток мислення, мовлення, дрібної моторики рук, дітвора збільшує в першу чергу захисні сили організму.

— Дитячий садок — це унікальна система, яка забезпечує водночас догляд, харчування, виховання та оздоровлення наших милих, розумних, чудових дітей. Все, що робить колектив нашого закладу, — заради них, заради того, щоб вони росли здоровими, розвивалися і ставали справжніми українцями, — підсумовує завідувачка ДНЗ №4 "Берізка" Надія Андрущенко.

 

За матеріалами районної

газети "Шевченків Край"


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь