A A A K K K
для людей із порушенням зору
Звенигородська районна рада
Черкаська область

Профорієнтація – як перший крок до успішної кар’єри.

Дата: 25.01.2019 12:43
Кількість переглядів: 720

Професія - це запорука успішної кар’єри, визнання  в суспільстві та задоволення від життя, а вдалий її вибір нелегкий і довготривалий шлях, який проходить людина від першого кроку в дитячий садок, і робить останній  отримавши атестат після закінчення школи. Саме в цей час формується уявлення дитини про своє місце в суспільстві, про свою частину ноші, яку він матиме нести для створення  в першу чергу як свого, так  і загального благополуччя країни. На жаль, політика профорієнтаційна  останніх десятиліть створила хибне уявлення про затребуваність тих чи інших професій та спеціальностей на ринку праці, що призвело до перекосів у формуванні як державного  так і суспільного попиту  на освіту. Для батьків, які були виховані в дусі «радянської школи», де здобуття вищої освіти відразу рівнялося отриманню квитка в краще і забезпечене майбутнє, саме тому більшість батьків і прагнули допомогти своїм дітям отримати вищу освіту, пройти так званий «соціальний ритуал». В  ринковій економіці є проста догма,  де є попит,  там обов’язково виникне пропозиція. Ось і виникли, як гриби після дощу, інститути, академії, університети, які готові були допомогти кожному в отриманні диплому. А що далі, ким я став, де моє місце роботи? - задає кожен випускник отримавши диплом. З такими молодими людьми майже щодня зустрічаються фахівці служби зайнятості.  

Аналізуючи і прогнозуючи майбутній  ринок праці України державна служба зайнятості   розробила  і успішно впроваджує професійну орієнтацію для учнівської молоді. Фахівці служби зайнятості інформують школярів з  питань професійного вибору в сучасних соціально-економічних умовах, а також розкривають їхні особистісні психофізіологічні особливості та можливості, інформують  щодо  актуальності  професій  на  ринку  праці,    про  перспективи  працевлаштування та професійного розвитку, адже коли школяр  бачить своїми очима очний приклад, що «економіст», «менеджер» чи «бухгалтер»  отримує заробітну плату за місяць в розмірі 4-5 тисяч гривень в місяць,  а «тракторист» , «водій» чи «електрогазозварник»  від 10 до 40 тисяч гривень в місяць, і попит на їхню професію є щодня,  то в нього  відразу закладається уявлення про професію, за якою він стане успішною людиною. 

Саме з такою метою керівництвом та фахівцями Звенигородської районної філії Черкаського обласного центру зайнятості  протягом 2018 року було проведено 32 заходи для учнівської молоді та їхніх батьків, в яких прийняло участь 1441 особа, всі ці заходи були спрямовані на популяризацію робітничих професій, ознайомлення з реаліями ринку праці як регіону, так і країни в цілому, та можливостями служби зайнятості і допомозі з вдалим вибором професії.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь