A A A K K K
для людей із порушенням зору
Звенигородська районна рада
Черкаська область

19 січня – Хрещення Господнє

Дата: 19.01.2016 14:00
Кількість переглядів: 816

 Свято Водохреща відзначається щорічно 19 січня, але готуватися до нього потрібно завчасно. Отож, вже традиційно, у Звенигородці клопоти по організації Хрещенського дійства взяв на себе голова районної ради Володимир Кучер - прихильник здорового способу життя та зимового загартування.

 
Сьогодні, напередодні свята,  разом чоловічою половиною апарату районної ради, депутатами райради, жителями міста на березі Гнилого Тікича(територія міського пляжу) вирізано ополонку для купелі та встановлено льодяний Йорданський хрест, опорядкована прилегла територія. Слід зазначити, що зима цього року порадує справжніми Хрещенськими морозами та снігом, так товщина крига, вже сьогодні, в місті для купання сягає близько двадцяти сантиметрів. Незважаючи на морозяну погоду і хурделицю з роботою впоралися за кілька годин в першу чергу завдячуючи вмінню  працівника Звенигородського держлісгоспу Ляпуна Сергія Івановича. Здавна вважається, що купання на Водохреща сприяє зціленню від різних недуг.  Жорстких правил, як треба купатися того дня  немає. Але, як правило, купанням є триразове занурення у воду з головою. При цьому віруючий хреститься і вимовляє “В ім’я Отця, і Сина, і Святого Духа!”. Отож запрошуємо Звенигородців узавтра до Хрещенської купелі. 

 

Рятувальники попереджують рибалок про небезпеку тонкого льоду

 

Пристрасть до риболовлі захоплює людину надовго, часто на усе життя. Зимова рибалка має власну особливість, бо часто не є ловлею риби для харчування і задоволення своїх насущних потреб. Більшість рибалок розповідаючи про зимове захоплення наводять свої аргументи: зняття стресу і відновлення нервової системи людини, «лікувальна терапія» від прискорених і напружених темпів сучасного життя, спілкування з друзями. А ще, – це чудовий відпочинок на природі.

У рятувальників свій погляд на зимову риболовлю. Звісно це надзвичайно позитивний відпочинок, проте існує і важливе АЛЕ, велика залежність від погодних умов і висока небезпека для рибалок. Саме тому, щоб відпочинок коло лунки не перетворився на нещасний випадок, рятувальники щоб не наражати на небезпеку себе і оточуючих, закликають бути не лише вкрай уважним і обережним, а й суворо дотримуватись правил поведінки на льоду.

Після сильних морозів настала відлига. Наразі на території області вже кілька днів утримується плюсова температура, відтак крига на водоймах почала втрачати свою міцність, а отже виходити на такий лід стало небезпечно.

З метою попередження надзвичайних подій та недопущення загибелі громадян на водоймах, особливо серед любителів зимової риболовлі, в багатьох районах співробітники місцевих пожежно-рятувальних підрозділів Управління ДСНС України спільно із волонтерами та засобами масової інформації на водних об’єктах області провели спеціальні рейди. Під час таких заходів спілкуючись із рибалками рятувальники наголошують, на неухильному дотриманні правил безпечної поведінки на кризі. Для кращого сприйняття інформації фахівці ДСНС наводять приклади, а також розповсюджують поміж громадян інформаційні листівки.

Останніми днями такі профілактичні рейди крім Дніпра в межах обласного центру, відбулись також у Смілянському, Жашківському, Катеринопільському, Лисянському, Маньківському та Канівському районах. Враховуючи ускладнення гідрометеорологічної ситуації на водоймах, така робота буде тривати із охопленням і інших районів області і надалі.

Управління ДСНС у Черкаській області закликає рибалок бути обережними та нагадує основні правила безпеки:

Запам'ятайте, що зимова ловля риби потребує особливо суворого дотримання правил поводження:

- не пробивайте поруч багато лунок;

- не збирайтеся великими групами на одному місці;

- не пробивайте лунки на переправах;

- не ловіть рибу поблизу вимоїн та занадто далеко від берега, яке б клювання там не було;

- завжди майте під рукою міцну мотузку 12-15 м із петлею на одному кінці та вантажем вагою 400-500 г на другому;

- тримайте поруч із лункою дошку або велику гілку.

Якщо ви провалилися:

Якщо крига під вами проломилася, розставте руки в сторони по краю льоду, щоб утриматися на поверхні і не піти під лід, і покличте на допомогу.

Намагайтеся зберігати спокій, не борсайтеся у воді.

Намагайтеся не обламуючи лід, без різких рухів вибратися на його поверхню. Робити це треба наповзаючи грудьми і по черзі витягаючи ноги. Головне — пристосовувати своє тіло для того, щоб воно займало найбільшу площу опори. Вибравшись із льодового полону, відкотіться, а потім повзіть у той бік, звідки ви прийшли і де міцність льоду, таким чином, перевірена.

Незважаючи на те, що ви змокли і холод штовхає вас бігти аби зігрітися, будьте уважні та обережні до самого берега, а вже там не зупиняйтеся, і може бігти аж поки не опинитеся в теплі.

Якщо під лід потрапила дитина, накажіть їй розпластати руки на льоду та працювати ногами для того, щоб утриматися на поверхні.

Пам’ятайте, час ваш ворог: льодяна вода дуже швидко викликає переохолодження організму.

Надаючи допомогу, дотримуйтеся таких правил:

- не можна підбігати до людини, яка потрапила у воду;

- підкладіть під себе лижі, дошку, фанеру (це збільшить площу опори) і повзіть на них;

- наближайтесь до ополонки тільки повзком, широко розставляючи при цьому руки;

- до самого краю ополонки не підповзайте, інакше у воді опиняться вже двоє;

- ремені, шарфи, дошка, жердина, санки або лижі допоможуть врятувати людину;

кидати пов'язані ремені, шарфи або дошки треба за 3-4 м.

Якщо ви не один, тоді, узявши один одного за ноги, лягайте на лід ланцюжком і рухайтеся до місця пролому. Дійте рішуче і швидко — постраждалий швидко мерзне у крижаній воді, мокрий одяг тягне його донизу. Подавши постраждалому підручний засіб порятунку, витягайте його на лід і повзіть із небезпечної зони. Потім укрийте його і якнайшвидше доставте в тепле місце, розітріть, переодягніть і напоїть чаєм.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь