Агрометеорологічний огляд по Звенигородському району за першу декаду січня 2015 року
Дата: 11.01.2016 14:14
Кількість переглядів: 882
Новий 2016 рік розпочався тріскучим морозом та снігом, якого так довго чекали жителі Звенигородського району.
Середня декадна температура повітря склала -9,7 ° , що на 5,2? нижче від кліматичної норми (-4,5?). Свого піку інтенсивні морози досягли 4 січня, коли мінімальна температура повітря знизилась до 22.1° морозу. Опади у цій декаді спостерігались у вигляді снігу, їх кількість становила 29.1мм - 171 % від багаторічної норми (17 мм). Сніговий покрив, що утворився в останній день 2015 року, протягом декади збільшувався, ущільнювався, внаслідок хуртовин перерозподілявся по висоті та місцевості, утворились снігові замети. На кінець цієї декади по результатах снігозйомки середня висота снігового покриву становить на зябу 21см, на полях з озимою пшеницею 18 см. Максимальна висота снігу відмічалась 32см.Щільність снігу -0,16г/см3. Запаси води в сніговому покриві становлять 288-336т/га. Глибина промерзання грунту за декаду збільшилась з 16см до 30см. Сильні морози в першій половині декади (до мінус 22.1°) при незначній висоті снігу (лише 2 см) , стали серйозним випробуванням для озимих культур, у першу чергу для озимого ячменю. Зниження температури повітря до 20° морозу і нижче створювало умови для пошкодження лози винограду, бруньок абрикос та персиків. Підвищення температури повітря та утворення товстого шару снігу в другій половині декади покращили умови перезимівлі озимини. Позитивом було те, що температура на глибині кущіння пшениці озимої (3см) протягом декади знижувалась лише до 9,0? морозу, що значно вище критичної температури вимерзання.. Розрахункова критична температура вимерзання вузла кущіння пшениці озимої для добре розвинених рослин в цій декаді складала -16,4?, для слабко розвинутих складала від -14,4? до -13,4?, для рослин ячменю озимого -12,8?, для жита озимого -17,5?. Тому загрози для перезимівлі озимини поки що не було. Погодні умови першої декади січня були цілком задовільні для перезимівлі озимих культур.
Коментарі:
Ваш коментар може бути першим :)