A A A K K K
для людей із порушенням зору
Звенигородська районна рада
Черкаська область

Пам'ять про В’ячеслава Чорновола має бути достойно  поцінована та збережена

Дата: 15.12.2017 15:44
Кількість переглядів: 900

   

      Серед знаних українців, котрі вплинули на перебіг новітньої історії нашої держави постать В’ячеслава Чорновола заслуговує особливої уваги. Герой України, діяч руху опору проти зросійщення та національної дискримінації  українського народу, політичний в'язень тоталітарного режиму, засновник Народного Руху України, публіцист і літературний критик, непересічна особистість,  людина, яка великою мірою змінила країну у найважчий для неї час пошуків свободи та майбутнього. І хто знає якби пішов розвиток нашої держави коли б на перших президентських виборах 1991 року перемогу здобув В’ячеслав Максимович…

    Вшановуючи заслуги одного з батьків нашої Незалежності, цьогоріч на державному рівні в Україні відзначатимуться його ювілейні, 80-ті роковини від дня народження. З цього приводу є відповідний указ Президента. А на Черкащині 2017-й оголошено роком Чорновола. Ціла низка заходів із розмаїття запланованих, відбуватимуться і на Звенигородщині. Адже саме у нашому краї зростав майбутній провідник українського національно-демократичного, визвольного руху. Серед знакових місцин, пов’язаних з його ім’ям, варто насамперед виокремити садибу-музей   у селі Вільховці, який зараз є філією Черкаського обласного краєзнавчого музею.
 Розташований він в автентичній хатині родини Чорноволів. І є за своїм змістом унікальним в цілій Україні. Тут зібрано чимало особистих речей політика, збережено інтер’єр кімнат та надвірних споруд і дух та атмосфера того часу.  Щорічно сюди приїздять тисячі туристів, чимало серед них і закордонних відвідувачів про що свідчать записи у книзі відвідувачів та передані до експозиції подарунки, є навіть з далекого Китаю А в ювілейні дні очікують їх особливий наплив. Тож на Звенигородщину, як малу батьківщину Вячеслава Чорновола, лягає неабияка відповідальність. Як готовий прийняти гостей відвідувачів заклад, цікавився в ході робочої поїздки голова районної ради Володимир Кучер. За словами директора музею Василя Стрижиуса, хоча й фінансування, навіть в ювілейний рік мізерне, однак завдяки ентузіазму його працівників, патріотів-меценатів, пересічних вільховчан вдається підтримувати саме приміщення, чимале подвір’я, прилеглу територію в належному стані. Частково перестелена дерев’яна підлога в кімнатах, виготовлені нові вхідні дубові двері в тогочасному стилі, поставили новий тин огородивши ним всю садибу, оновлено вітрини експозицій, котрі поповнилися чималою кількістю цікавих експонатів. Є звичайно й окремі  проблеми, які самотужки не вирішити. Отож занотувавши їх до записника Володимир Кучер взявся допомогти, підключивши до цієї справи, за потреби, й обласні інституції, адже об’єкт належить до обласної комунальної власності, зауваживши, що життєвий шлях  В’ячеслава Максимовича Чорновола є унікальним для українства прикладом реального патріотизму та державництва. І пам'ять про цю велику людина має бути достойно поцінована та збережена. 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь