A A A K K K
для людей із порушенням зору
Звенигородська районна рада
Черкаська область

Визначаємо пільги з податку на прибуток

Дата: 10.08.2016 16:30
Кількість переглядів: 1535

Відповідно до п. 30.1 ст. 30 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) податкова пільга - передбачене податковим та митним законодавством звільнення платника податків від обов’язку щодо нарахування та сплати податку та збору, сплата ним податку та збору в меншому розмірі за наявності підстав, визначених п. 30.2 ст.30 ПКУ.

Порядок обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2010 року №1233 (далі – Порядок №1233).

Суб’єкт господарювання, що не сплачує податки та збори у зв’язку з отриманням податкових пільг, веде облік сум таких пільг та складає Звіт про суми податкових пільг (далі - Звіт) за формою згідно з додатком (п. 2 Порядку №1233).

Таким чином, у Звіті відображається сума податку на прибуток, яка не сплачена до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг.

Згідно з п. 140.4 ст. 140 ПКУ фінансовий результат до оподаткування зменшується, зокрема на суму від’ємного значення об’єкта оподаткування минулих податкових (звітних) років. Положення п. 140.4 ст. 140 ПКУ застосовуються з урахуванням п. 3 підрозділу 4 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ (п.п. 140.4.2 п. 140.4 ст. 140 ПКУ).

У випадку якщо об’єкт оподаткування з податку на прибуток має позитивне значення, сума пільги, передбаченої п.п. 140.4.2 п. 140.4 ст. 140 ПКУ, розраховується таким чином:

 - сума від’ємного значення попереднього звітного року в межах суми прибутку звітного періоду х розмір базової ставки податку :100.

У випадку якщо об’єкт оподаткування з податку на прибуток у звітному періоді має від’ємне значення або дорівнює нулю, без врахування від’ємного значення об’єкта оподаткування попереднього звітного року, то втрати до бюджету не виникають та сума пільги не визначається.

Нагадаємо, станом на 29.06.2016 року Державною фіскальною службою України затверджено нові довідники пільг:

 - Довідник №79/1 податкових пільг, що є втратами доходів бюджету;

 - Довідник №79/2 інших податкових пільг.

Детальніше про коди пільг можна дізнатися на веб-порталі ДФС України http://sfs.gov.ua/dovidniki--reestri--perelik/dovidniki-/.

 

Хто підпаде під перевірки, щоб визначити обсяг доходу для застосування РРО

 

З 26 липня 2016 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 13 липня 2016 року №439, якою затверджено Порядок здійснення контролюючими органами контролю за досягненням платниками єдиного податку другої і третьої груп (фізичними особами – підприємцями) обсягу доходу, визначеного пунктом 296.10 статті 296 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) (при перевищенні в календарному році обсягу доходу понад 1 млн гривень застосування реєстратора розрахункових операцій для таких платників єдиного податку є обов'язковим).

Відтак даний Порядок визначає механізм здійснення контролю та передбачає, що за наявності обставин, встановлених ПКУ, контролюючим органам надається право на проведення перевірок фізичних осіб - підприємців, які є платниками єдиного податку другої і третьої груп.

Для визначення граничного обсягу доходу враховуються в сукупності усі види доходів, які отримані платником єдиного податку від провадження підприємницької діяльності протягом календарного року незалежно від обраних видів діяльності.

         Податковий контроль за досягненням підприємцями, які є платниками єдиного податку, граничного обсягу доходу здійснюється шляхом комплексу заходів з урахуванням податкової інформації, зібраної та/або отриманої у порядку, передбаченому статтями 72 і 73 ПКУ.

Для отримання податкової інформації контролюючі органи можуть звертатися до платників податків та інших суб'єктів інформаційних відносин з письмовим запитом про подання податкової інформації, необхідної для здійснення податкового контролю та з метою з'ясування отриманого платниками розміру доходу.

Посадовим особам контролюючих органів надано право отримувати податкову інформацію щодо визначення граничного обсягу доходу шляхом проведення зустрічних звірок, які здійснюються у порядку, передбаченому пунктом 73.5 статті 73 ПКУ.

За наявності підстав, визначених підпунктами 78.1.1 - 78.1.18 пункту 78.1 статті 78 та підпунктами 80.2.1 - 80.2.7 пункту 80.2 статті 80 ПКУ, з метою здійснення контролю за досягненням платниками єдиного податку граничного обсягу доходу контролюючий орган може призначити та провести документальну позапланову та/або фактичну перевірки.

 

 

 

                                              

Начальник Звенигородської ОДПІ                                                           А.А.Мовчан

 

ГУ ДФС у Черкаської області

 

 

Довжок 2-32-67


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь