A A A K K K
для людей із порушенням зору
Звенигородська районна рада
Черкаська область

100-річчя Вільного козацтва

Дата: 03.05.2017 16:47
Кількість переглядів: 926

“100 років тому, у квітні 1917 року, на Звенигородщині зародилося Вільне козацтво як своєрідна військово-міліційна організація українського селянства, мета якої спочатку полягала у захисті своїх сіл в умовах наростаючого громадського безладу, в тому числі і від мародерів та банд дезертирів, що хлинули з фронту. З часом козаки стали активними учасниками національної та соціальної боротьби. Газета «Звенигородська думка» писала: «Прийшли з фронту «товаріщі» большевики і почали, яко люде добре навчені на фронті «соціалізму» російськими чорносотенцями. Проводити свою програму «Що моє, то моє і що твоє – то теж моє» . Ось в таких умовах навесні 1917 року у селі Гусакове Звенигородського повіту (нині – Звенигородський район) зародився рух за утворення Вільного козацтва.»

 28 квітня Звенигородщина відзначила 100-річчя Вільного козацтва на стадіоні «Колос».  Дійство розпочалося  із урочистої ходи в колоні, сформованої  з козаків на конях, барабанщиків,  представників сільських громад, учасників Всеукраїнської дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» («Джура» ). Були проведені спортивні змагання і посвята в козаки.

 Одним з найяскравіших моментів була вистава Звенигородської загальноосвітньої школи №2 про історію України «Еволюція Козацтва».

 Сільські громади розважали піснями і танцями, пригощали смачною кашею. Переможців та учасників змагань, конкурсів  нагороджено грамотами, подяками і подарунками.


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь