A A A K K K
для людей із порушенням зору
Звенигородська районна рада
Черкаська область

Пластикова небезпека: чому варто відмовлятися від штучних квітів

Дата: 13.04.2021 11:43
Кількість переглядів: 359

Поминання померлих – важлива моральна традиція кожного народу, якої дотримуються протягом багатьох років. У поминальні дні відвідують церкву, слухають молебень, відвідують кладовища. У цей час українці прибирають і прикрашають могили, як правило, упродовж останніх десятиліть квітами й вінками, виготовленими із синтетичної тканини, кількох видів пластику, які під дією кліматичних факторів у процесі тривалого розкладу виділяють отруту в атмосферу.

Етнограф Олекса Воропай, досліджуючи звичаї нашого народу, згадує, що раніше часто висаджували барвінок, безсмертник, який покривав могилу суцільним шаром. На жаль, поступово вони витіснилися штучними квітами. Пластикові вироби, які під дією сонячного проміння, дощів швидко стають безбарвними й брудними, викидаються на сміттєзвалища, а їх спалювання забруднює повітря токсинами, що несуть загрозу здоров'ю людей, спричиняють онкологічні захворювання. Та й коштують штучні вінки, кошики, квіти теж недешево.

Напередодні поминальних днів, які цьогоріч в Україні варто проводити з дотриманням карантинних обмежень, зумовлених пандемією, закликаємо жителів Звенигородщини для вшанування пам'яті рідних та близьких обрати зелені насадження, живі квіти, що будуть цвісти аж до пізньої осені, чи сухоцвіти, чи рослини у вазонах, чи хвою, газонну траву.

Ураховуючи поширення коронавірусної інфекції, варто знати, що згідно з дослідженнями, опублікованими в британському медичному журналі «The New England Journal of Medicine», патогенний вірус SARS-CoV?2, що спричиняє розвиток COVID-19, може зберігатися до 24 год. на картоні, до 4 – на поверхнях із міді та від 2 до 3 днів – на пластику.

Сподіваємося, що на Проводи-другий тиждень після Великодня, який в українській традиції є поминальним, та в інші дні скорботи безпечні живі квіти й щирі молитви за спокій душ наших близьких, які не потребують матеріальних благ, стануть світлим виявом вічної пам’яті та незгасної любові до них, а також спільної турботи про природу, до якої варто все частіше повертатися обличчям.

 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь