A A A K K K
для людей із порушенням зору
Звенигородська районна рада
Черкаська область

Ушанували пам’ять спадкоємця козацької слави

Дата: 20.04.2021 19:33
Кількість переглядів: 401

20 квітня виповнюється 130-та річниця з дня народження Юрія Тютюнника, уродженця села Будище Пидинівської волості Звенигородського повіту Київської губернії. «Народження моє припало на самісінький Великдень, якраз тоді, коли люди під церквою паски святили. Був на селі забобон, йняли люди віри, що той, хто вмре на Великдень, без ніякого тобі ходження по митарствах потрапляє просто до раю. Щасливі були отакі мерці. Й от, мабуть, тому мені також на роду написано, – казали, – щастя зазнати», - так згадував він появу на світ у власних споминах. Збереглися відомості, згідно з якими Юрія Тютюнника вважають онуком сестри Тараса Шевченка Ярини по материнській лінії, тож кровна спорідненість із родом Кобзаря невипадково стала джерелом натхненної боротьби Юрія Тютюнника за державну незалежність і соборність.

Ім’я видатного українського військового та політичного діяча, одного із лідерів національно-визвольних змагань за незалежність України 1917-1921 років, генерала-хорунжого Армії УНР, автора кількох книг-спогадів про громадянську війну в Україні, співавтора сценарію фільму «Звенигора» гідно вписане в історію України.

З метою вшанування постаті земляка Юрія Тютюнника в районі, з ініціативи депутата Звенигородської районної ради Олега Голуба, підтриманої депутатським корпусом, у районну Програму відзначення пам’ятних дат, визначних подій, свят, ювілеїв видатних людей у Звенигородському районі на 2021-2023 роки включено важливі для збереження історичної пам’яті дати з життя спадкоємця козацтва.

У 1917 році Юрія Тютюнника обрано членом Української Центральної Ради та Всеукраїнської ради військових депутатів. У 1918 році - звенигородським кошовим отаманом. Вільні козаки чинили опір російській армії, а терор з боку німецьких каральних загонів влітку цього ж року призвів до відродження козацтва й підняття масштабного повстання на Звенигородщині. Протягом 1921 року Ю.Тютюнник як начальник Партизансько-повстанського штабу займався підготовкою нового антибільшовицького походу та загальноукраїнського повстання.

Ці та інші героїчні сторінки життєвого шляху Юрія Осиповича Тютюнника згадали в день річниці його народження біля стели в с.Будище, установленої на місці хати, де він народився, голова Звенигородської районної ради Сергій Струк, заступник голови Звенигородської районної державної адміністрації Юрій Піковський, староста села Будище Валерій Кулик, депутат Звенигородської районної ради Олег Голуб, депутатки Звенигородської міської ради Оксана Лісова та Наталія Папіна. У книзі «Революційна стихія. Зимовий похід 1919-20 рр.» генерал-хорунжий писав: «Досвід боротьби є найдорожчим національним скарбом, і мусимо його передати в цілості молодшим поколінням, що мають нас заступити в будучих етапах боротьби».

Дух лідера, одного із найвизначніших українських військових діячів Юрія Тютюнника, його віра в перемогу, у свої сили, запекла боротьба за честь і волю України житимуть доти, доки невмирущою буде пам’ять про земляка – нащадка славних козаків.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь