A A A K K K
для людей із порушенням зору
Звенигородська районна рада
Черкаська область

Ім’я земляка знає весь світ

Дата: 26.04.2021 16:15
Кількість переглядів: 324

25 квітня 2021 року, у чергову річницю знаменитої зустрічі на Ельбі 1945-го року між радянськими та американськими військами, які разом виборювали перемогу над нацизмом у Другій світовій війні, Посол України в Республіці Білорусь Ігор Кизим та співробітники Посольства відвідали кладовище «Міхановичи» поблизу Мінська, як повідомляється на вебсайті дипломатичного представництва України в Республіці Білорусь, де знаходиться могила одного з головних героїв цієї історичної події - українця Олександра Сільвашка. Разом з доньками героя Тетяною та Ларисою вшанували пам'ять Олександра Сафроновича Сільвашка, поклавши квіти до могили українця, який народився в 1922 році в селі Кавунівка Шполянського району Черкаської області й прожив значну частину життя в Білорусі. До Другої світової війни працював на Черкащині. З 1941 року боровся з нацистами в рядах партизанів. У 1943 році влився до лав 58-ї гвардійської дивізії. Учасник боїв на переправах через ріки Буг, Дніпро, Вісла та Одер, під час яких отримав важкі поранення. Мав бойові нагороди.

Весною 1945-го у складі 1-го Українського фронту дійшов до річки Ельба, де поблизу міста Торгау 25 квітня 1945 року відбулась зустріч передових розвідувальних груп радянських та американських військ. Цього дня саме командир групи, лейтенант Олександр Сільвашко першим потиснув руку лейтенанту армії США Уільяму Робертсону на напівзруйнованому мосту через Ельбу. Знімок з рукостисканням союзників за лічені години потрапив у всі видання світу.

Після закінчення війни Олександр Сільвашко разом з дружиною та донькою переїхав у Білорусь (за порадою товаришів, адже в той час в Україні були скрутні часи, голод). Там працював учителем історії, був директором закладів освіти у Клецькому районі Мінської області. Завдяки його енергії та зусиллям у Білорусі було відновлено та побудовано декілька нових шкіл. Восени 2010 року Олександра Софроновича не стало. Похований на кладовищі «Міхановичи» поблизу Мінська.

Донедавна мало хто знав в Україні про легендарну особистість, проте завдяки землякам зі Шполянщини, прагненню Посольства України в Республіці Білорусь відновити історичну цінність можемо гордитися тим, що зустріч на Ельбі, героєм якої судилося стати українцю Олександру Сільвашку, має символічну паралель єдності із сучасністю, коли країни прагнуть миру, побудови міжнародних відносини на основі довіри, співпраці.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь