A A A K K K
для людей із порушенням зору
Звенигородська районна рада
Черкаська область

УКРАЇНА-ПОЛЬЩА: згуртованість країн через феномени польської культури на теренах Звенигородського району

Дата: 06.06.2021 21:19
Кількість переглядів: 1601

Україна та Польща – дві сусідні країни, два сусідніх народи, що проживали на спільних територіях за часів Речі Посполитої, які мають спільну історію. З цього веде свій початок усвідомлення єдності походження, історико-культурної та етнічної близькості України та Польщі. З любов’ю в серці до рідної землі й шаноби до Польщі звертаємося сьогодні до життєдайних джерел народного мистецтва, літератури, архітектури, краєзнавства, щоб продовжити оновлення українсько-польських історико-культурних цінностей, прагнемо глибоко усвідомити спільні гілки родоводу, духовні традиції, відродити унікальні польські сліди на теренах України, адже серед безмежних океанічних обширів, лісових масивів, пустельної одноманітності кожен народ, кожна людина на земній кулі шукає й оспівує своє.

Саме такі думки, а також усвідомлення того, що багато відомих українців відіграло важливу роль у долі Польщі та велика кількість поляків зробила вагомий внесок у розвиток України, стали лейтмотивом візиту радника-консула Консульського відділу Посольства Республіки Польща в Україні Яцека Гоцловського, який відбувся у Звенигородці 5 червня.

Цю подію було зініційовано головою правління Черкаської обласної громадської організації «Польський культурний центр імені Кароля Шимановського» Геннадієм Лінєвичем, підтримано ректором Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександром Черевком, керівниками Звенигородської районної та міської рад, районної державної адміністрації.

Мета візиту - ознайомлення зі Звенигородським районом, актуалізація діалогу про згуртованість держав шляхом дослідження польських слідів в історії Звенигородщини, налагодження партнерської співпраці органів державної влади та громадянського суспільства України задля підвищення їхньої впливовості в ім’я розвитку Звенигородського району та європейської інтеграції України.

Урочисто й гостинно зустрівши пана консула у Звенигородському районі з хлібом-сіллю на вишитому рушникові, учасники продовжили зустріч у Звенигородській районній раді, де відбулася презентація славетного Тарасового краю. Голова районної державної адміністрації Юрій Піковський, міський голова Олександр Саєнко у своїх виступах висловили підтримку ініціатив щодо розбудови співпраці з польським повітом чи ґміною.

Голова районної ради Сергій Струк, продовжуючи діалог, звернув увагу на те, що поляки в Україні й зокрема на Черкащині живуть сотні років. «Основною ідеєю пошуку й збереження українсько-польської спадщини є велике бажання зберегти тісний зв’язок із традиціями минулого, показати оновлений Звенигородський район як велику душу, у якій оживають паростки надбань і досягнень сусідньої країни, бо на сучасному етапі вони набувають нового змісту, якостей і рис сьогодення. Сліди польської історії розкривають дивовижний світ її краси й величі в маленькій часточці України, її самоцвіти, у яких пульсує нетлінна пам’ять. «Напередодні 30-ї річниці незалежності України впевнено піднімаємося на вищий щабель розвитку. Це не лише довгий шлях, це - пошуки становлення, де є свої зримі здобутки. Вдивляючись у минуле, віримо, що самобутність українців має глибокі витоки, із яких з’явилися історичні стежки, що тісно переплелися з корінням польського народу»,- таким є чітке усвідомлення мети налагодження співпраці із сусідньою державою, яке поділяють і підтримують пан консул, лідер польського культурного руху на Черкащині Геннадій Лінєвич та ректор ЧНУ Олександр Черевко.

Дбайливо узагальнивши сліди польської історії спільно із громадами Звенигородського району, Сергій Михайлович мав нагоду розповісти про костели, храми як одні з постулатів національної ідентичності поляків, про кургани-відкриття польських археологів, про видатних поляків в історії Звенигородського району.

У ході візиту було підписано меморандум про співпрацю між Звенигородською районною радою, Звенигородською районною державною адміністрацією та Черкаською обласною громадською організацією «Польський культурний центр імені Кароля Шимановського». Учасники заходу презентували пам’ятні подарунки - книги про Польщу, науково-популярні видання, журнали про історичні події Звенигородського району. Пан консул отримав на згадку про зустріч портрет Тараса Шевченка.

На завершення візиту голова районної ради Сергій Струк, підсумовуючи результати першого діалогу, сказав про важливість консолідації зусиль, спрямованих на визначення спільного бачення подальшого розвитку Звенигородського району: «Польський і український народи дуже близькі, їх поєднує і спільна історія, і сучасність. Польща є адвокатом України у спільноті європейських держав, тому партнерські взаємини варто розвивати та поглиблювати. Віримо, що дружні стосунки між Польщею та Україною будуть усебічно будуватися в дусі стратегічного партнерства на основі взаємної поваги та довіри».



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь