A A A K K K
для людей із порушенням зору
Звенигородська районна рада
Черкаська область

Звенигородський район відвідала делегація посольства Республіки Казахстан в Україні

Дата: 23.06.2021 00:43
Кількість переглядів: 383

22 червня, у День скорботи і вшанування пам’яті жертв війни в Україні, відбувся офіційний візит Надзвичайного й Повноважного Посла Республіки Казахстан в Україні Дархана Калетаєва, який прибув у Шевченків край разом із другим секретарем Посольства Азаматом Каржаубаєвим, військовим аташе Посольства Нуржаном Омаровим та консулом Болатом Каткеновим.

Перебування делегації розпочалося із зустрічі на кордоні Черкаської та Київської областей на території Лисянської селищної територіальної громади за участю народного депутата України Сергія Нагорняка, голови Звенигородської районної ради Сергія Струка, голови Звенигородської районної державної адміністрації Юрія Піковського, голови Лисянської селищної територіальної громади Анатолія Проценка. За давньою традицією гостей в Україні зустрічають із хлібом-сіллю на вишитому рушникові, тож дипломатичних представників із дружнього до нашої держави Казахстану радо вітали керівники органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Коровай, дбайливо вирощений і виплеканий українськими хліборобами, вручили вихованки народного дитячого танцювального колективу «Барвінок» КЗ «Шполянський центр дитячої та юнацької творчості учнівської молоді» Шполянської міської ради об’єднаної територіальної громади Діана Вдовиця та Ліза Хоменко.

Основний захід програми перебування, приурочений ушануванню пам’яті жертв Другої світової війни та уродженця Казахстану, Героя Радянського Союзу Серікбая Муткенова, відбувся в селі Ризине, де гостей зустрічали заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації Віктор Гусак, ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевкоголова Водяницької сільської територіальної громади Руслан Каюк.

Згадуючи день, коли 80 років тому почалася війна, до жителів громади звернулися народний депутат України Сергій Нагорняк, Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Казахстан в Україні Дархан Калетаєв, ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко. Багатьох мужніх воїнів з різних країн прийняла на останній спочинок українська земля, серед них казах Серікбай Муткенов - Герой Радянського Союзу. Народився в 1913 році в радгоспі імені Чкалова (нині село Муткенова) Куйбишевського (тепер Актогайского) району. Закінчив семирічну школу, працював учителем початкових класів. У 1943 році командир 136 стрілецької дивізії, старший сержант Серікбай Муткенов одним із перших перетинає річку Дніпро й бере участь у ліквідації ворожих військових споруд. Про його героїчний вчинок дізнається не тільки Україна, а й весь Радянський Союз. У бою на правому березі річки Дніпро він показав виняткову мужність. Коли ворожі танки пішли в атаку, він викотив гармату на висоту й поцілив в один із них. Вогнем зі своєї гармати знищив до сорока гітлерівців, забезпечивши просування першого батальйону і виконання ним поставленого завдання. Серікбай Муткенов за своє коротке життя зробив ще багато героїчних вчинків, за які нагороджений посмертно.

Пам’ятаючи, якою страшною трагедією і для українців, і для казахів була Друга світова війна, ушанували пам’ять полеглих хвилиною мовчання та поклали квіти до підніжжя обеліска й могил Героїв Радянського Союзу Серікбая Муткенова та Валентина Гришка. Перебуваючи в селі Ризине, гості відвідали історико-краєзнавчий музей «Різана криниця», а також кімнату бойової слави у місцевій школі, де дбайливо бережуть пам’ять про казахського воїна. Голова Спілки краєзнавців Звенигородщини Микола Бойко, директор Ризинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Ольга Федорчук разом зі школярами розповіли про легендарного уродженця Казахстану, який мужньо визволяв від ворогів землі Звенигородщини.

Візит казахів у День скорботи - це й вияв шаноби до земляка Серікбая Муткенова, який загинув у бою в селі Ризино 15 січня 1944 року, проживши лише 31 рік, і поваги до українців- жертв Другої світової війни. Перебування делегації у Звенигородському районі- ще одна втілена ініціатива народного депутата України, голови депутатської групи міжпарламентських зв’язків з Республікою Казахстан Сергія Нагорняка, спрямована на відновлення конструктивної співпраці між двома країнами, синхронізації стратегій розвитку держав, відносини між якими донедавна перебували в стані тривалої паузи. Попереду- поглиблення економічної та культурної співпраці між Україною і Республікою Казахстан.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь