A A A K K K
для людей із порушенням зору
Звенигородська районна рада
Черкаська область

Запрошуємо на фестиваль "Товмацький курінь"

Дата: 24.06.2021 16:51
Кількість переглядів: 339

На 3 сесії, що відбулася 26 січня поточного року, депутатами районної ради згідно з рішенням №3-18 затверджено план роботи Звенигородської районної ради восьмого скликання на перше півріччя 2021 року. До переліку організаційно-масових заходів включено вшанування пам'яті холодноярських повстанських отаманів Івана Лютого-Лютенка та Чорного Ворона в с.Товмач, Такі історико-культурні події покликані збагачувати жителів Звенигородського району знаннями про героїчних предків, зміцнювати віру молодого покоління в незламність українців, примножувати любов до України.

Виконавчий апарат Звенигородської районної ради, підтримуючи ініціативу громадсько-активних дослідників української історії на чолі з депутатом Олегом Голубом, запрошує жителів усіх громад району взяти участь у культурно-мистецькому фестивалі «Товмацький курінь», що відбудеться 26 червня 2021 року в селі Товмач. Початок о 10.30 год.

Дата його проведення щорічно приурочується дню народження головного отамана Холодного Яру Івана Макаровича Лютого-Лютенка (псевдо Іван Ґонта), який народився 24 червня в селі Товмач (тоді -Звенигородського повіту Київської губернії). Іван Лютий-Лютенко- військовий та громадський діяч, підприємець, меценат; старшина Запорізької дивізії, повстанський отаман Холодного Яру (1919-1922); сотник Армії УНР; автор книги «Вогонь з Холодного Яру» (Детройт, 1986). Меценат української справи. Помер у США 19 березня 1989 року. Похований на українському цвинтарі штату Нью-Джерсі у містечку Саут-Баунд-Брук (США). На його могилі встановлено пам'ятний знак із написом: «Дай, Боже, волю Україні!». Також у селі Товмач народився прототип Чорного Ворона з однойменного роману Василя Шкляра Іван Черновусов.

Програма фесту щорічно містить демонстрацію кращих мілітарних, духовних, культурних традицій українського народу, ушанування та увіковічення пам'яті Героїв, які боронили Україну у всі лихі часи. «Воля України або смерть!» - це гасло нескорених, завдяки яким Україна - вічна!

Перший фестиваль проведено у червні 2016 року й приурочено 100-річчю подій Української революції 1917-1921 років. На захід щорічно приїжджають відомі письменники, митці, науковці, історики, дослідники української історії періодів національно-визвольної боротьби. Упродовж 2016-2019 років у Товмачі установлено пам'ятні знаки Героям Холодного Яру, Героям Небесної сотні, Героям АТО, погруддя Тараса Шевченка, відновлено Гайдамацьку криницю, засновано Народну премію імені Івана Лютого-Лютенка.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь