A A A K K K
для людей із порушенням зору
Звенигородська районна рада
Черкаська область

Голова районної ради побував на заході з нагоди 40-річчя Трипільської експедиції

Дата: 11.07.2021 14:34
Кількість переглядів: 360

У мідно-кам'яну добу, майже 6 тисяч років тому, у трипільському гіганті «Тальянки» (між сучасними селами Тальянки та Легедзине Звенигородського району) зароджувалося дитинство світу землеробів, а з нього – велетенські поселення. Єдиним способом дізнатися сьогодні, чим вони були- селами, селищами чи містами, є археологічні дослідження.

У профілі Державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура» в соціальній мережі Facebook повідомляється, що в 1981 році розпочалися масштабні дослідження трипільських поселень, які в наукових колах стали сенсаційними. Трипільська археологічна експедиція Інституту археології АН УРСР тоді складалася з чотирьох автономних загонів. До 1994 року «дожив» лише Тальянківський (керівник- кандидат історичних наук В.Круц), який і став у свій час фундаментом для створення заповідника «Трипільська культура».

У 2021 році розпочався ювілейний 40-й археологічний сезон, і нині експедицію ІА НАНУ очолює кандидат історичних наук Олексій Корвін-Піотровський, керівники розкопок – кандидати історичних наук Дмитро Черновол та Едуард Овчинников. Майже 80 студентів Уманського педагогічного та Черкаського національного університетів проходять там археологічну практику.

Ось уже 20 років робота Трипільської археологічної експедиції Інституту археології НАНУ фінансується завдяки благодійному фонду "Search Foundation"(США), віце-президентом якого є меценат Бертран Кост. Десятки розкопаних жител, унікальних для енеоліту гончарних горнів, формування величезної археологічної колекції заповідника - усе це завдяки двадцятирічній співпраці з фондом.

9 липня 2021 року з нагоди 40-річної роботи Трипільської експедиції відбувся урочистий захід, у якому взяв участь голова Звенигородської районної ради Сергій Струк. Разом із ректором Черкаського національного універистету імені Богдана Хмельницького Олександром Черевком, керівниками органів виконавчої влади, науковцями приємно було вітати на теренах Звенигородського району мецената Бертрана Коста, який два десятиліття щиро опікується відродженням прадавної історії нашої держави, познайомитися з українськими археологами, чиї професійні інтереси виводять національну науку про історію людства на світовий рівень, а також зі студентами, зусиллями яких вдалося знайти залишки двох трипільських будинків, розчистити підлогу й стіни, розкопати грунт над господарськими ямами до межі давнього горизонту.

Незабутні враження лишило спілкування з французом-філантропом, який вважає обов'язком укладати свої кошти в розвиток української культури, із Анатолієм Морозовим- доктором історичних наук, професором Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, академіком Академії історичних наук України, сповна відданим музі історії- Кліо.

На думку голови районної ради Сергія Струка, такі культурно-історичні події потрібні українському суспільству, як ковток життєдайного повітря. Дослідження історії, яка зародилася 6000 років,- це не лише пошуки житла, речей, відновлення фактів, подій, це плекання національної самобутності нашої незалежної держави. Мріється, що до зусиль закордонних благодійників усе частіше фінансово долучатимуться українські меценати.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь