A A A K K K
для людей із порушенням зору
Звенигородська районна рада
Черкаська область

Збережемо перлину в палітрі історичних шедеврів України

Дата: 12.07.2021 13:47
Кількість переглядів: 397

На території Шевченківської територіальної громади, яка входить до складу Звенигородського району, у селі Будище знаходиться пам’ятка історії, пов’язана з іменем Тараса Григоровича Шевченка - будинок літньої дачі пана Енгельгардта та низка інших споруд.

У 2013 році з нагоди відзначення 200-річчя від дня народження Кобзаря на батьківщині Тараса Шевченка було заплановане проведення низки робіт, зокрема розроблений проєкт «Реконструкція парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва ХІХ ст., прилеглої території до маєтку П.Енгельгардта та реконструкція музею Т.Шевченка у селі Будище Звенигородського району Черкаської області».

Згідно з наказом Міністерства культури України від 01.03.2013 року №136 «Про мережу Міністерства культури України на 2013 рік (загальнодержавні витрати)» до мережі розпорядників та одержувачів коштів державного бюджету в 2013 році на виконання бюджетної програми за КПКВК 1811140 «Субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на проведення заходів з відзначення 200-річчя від дня народження Тараса Шевченка, 120-річчя від дня народження Олександра Довженка, заходів із вшанування пам’яті у зв’язку з 70-роковинами Корюківської трагедії» було визначене Головне управління капітального будівництва Черкаської обласної державної адміністрації. Того ж року на об’єкті розпочато роботи. Однак заплановане так і не було завершене. Протягом останніх років унікальна споруда історичного середовища часів дитинства Тараса Шевченка під впливом природно-кліматичних умов і згубним людським чинником підлягає нищівній руйнації.

За офіційною інформацією Департаменту будівництва Черкаської обласної державної адміністрації, наданою на запит Звенигородської районної ради, на балансі Департаменту в цей час обліковується об’єкт незавершеного будівництва «Реконструкція парку-пам’ятки садово-паркового мистецтва ХІХ ст., прилеглої території до маєтку П.В. Енгельгардта та оновлення експозиції музею Т.Г. Шевченка у с. Будище Звенигородського району», вартість виконаних робіт складає 7 935 467,40 гривень.

Турбуючись про подальшу долю цього унікального історико-культурного шедевру, Звенигородська районна рада спільно з Національним заповідником «Батьківщина Тараса Шевченка» звернулися з ініціативою та проханням, за організації Черкаської обласної державної адміністрації, Черкаської обласної ради вишукати можливість та провести на Звенигородщині нараду за участю керівництва обласної державної адміністрації та її структурних підрозділів – Департаменту будівництва, Управління культури та охорони культурної спадщини, а також обласної прокуратури, Звенигородських районної ради та районної державної адміністрації, Шевченківської сільської об’єднаної територіальної громади, Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» та інших зацікавлених структур. На нараді пропонується обговорити питання та виробити дорожню карту спільних дій щодо порятунку знаного на теренах України об’єкта та прилеглої території.

Реконструкційні роботи на маєтності пана Енгельгардта в селі Будище повинні завершитися, а об’єкт отримати справжнього господаря-власника в особі Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» та стати окрасою Черкащини й перлиною в палітрі історичних шедеврів України.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь