A A A K K K
для людей із порушенням зору
Звенигородська районна рада
Черкаська область

Завітаймо до Тарасового краю!

Дата: 13.07.2021 14:51
Кількість переглядів: 284

Учні дуже люблять подорожувати. Вони вміють помічати дрібниці, бачать у звичайному прекрасне, радіють колективному відпочинкові. Упродовж шкільного життя педагоги, батьки організовують дивовижні мандрівки, де діти дізнаються про історію нашої країни, поглиблюють знання про видатних українців, торкаються світу мистецтва, учаться шанувати героїчне минуле держави.

На жаль, тривалий час пандемія коронавірусу унеможливлювала масові екскурсії. «Карантин уніс свої корективи в роботу наших музеїв. Минулого року ми були повністю зачинені з середини березня, у квітні-травні також не приймали відвідувачів, а почали з середини літа. У зв’язку з цим зменшилася кількість проведених екскурсій і відповідно відвідувачів”, - розповідає Людмила Шевченко, в.о. генерального директора Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка». Сьогодні втішає поступове повернення до звичного життєвого устрою, тож є надія на те, що екскурсії пожвавляться, а їх вибір буде усвідомленим.

З метою популяризації Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» як духовно багатого місця керівники Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» та Звенигородської районної ради звернулися до начальника Управління освіти і науки Черкаської облдержадміністрації Валерія Данилевського - депутата Черкаської обласної ради, голови постійної комісії з питань освіти, науки, культури, молодіжної політики та спорту, а також до голів 17-ти територіальних громад Звенигородського району з проханням підтримати ініціативу шляхом активізації навчальних учнівських екскурсій.

Відповідно до чинного наказу Міністерства освіти і науки України від 02.10.2014 №1124 «Про затвердження нормативно-правових актів, які регламентують порядок організації туристсько-краєзнавчої роботи», листа від 06.02.2008 №1/9-61 «Методичні рекомендації щодо організації навчально-виховного процесу під час проведення навчальних екскурсій та навчальної практики учнів загальноосвітніх навчальних закладів», екскурсії як колективне відвідування визначних місць проводяться впродовж навчального року з освітньою, навчально-виховною, науковою, пізнавальною метою, є обов'язковими та необхідними складовими освітнього процесу.

Одним із завдань Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» є відродження та популяризація культурної спадщини, пов’язаної з іменем Тараса Шевченка, формування почуття патріотизму, історичної свідомості, духовного збагачення. Згідно з наказом Міністерства освіти і науки України від 06.04.2007 №286 «Про поліпшення туристсько-краєзнавчої роботи у навчальних закладах, які перебувають у сфері управління Міністерства освіти і науки України» навчальна екскурсія на тему «На батьківщину Тараса Шевченка» включена до циклу «Літературна та культурна спадщина» Переліку комплексних навчально-тематичних екскурсій з учнівською та студентською молоддю «Моя країна – Україна».

На думку голови Звенигородської районної ради Сергія Струка, в.о. генерального директора Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» Людмили Шевченко, робота закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної, професійної та вищої освіти у 2021/2022 навчальному році повинна зосереджуватися на вихованні учнівської та студентської молоді на традиціях і звичаях українського народу, вивченні неоціненної творчої спадщини поета й художника Тараса Шевченка, формуванні в них високої патріотичної свідомості, що ґрунтується на ідеях, образах і громадянських мотивах поезій, картин Кобзаря. Цьому сприятиме активізація інформаційно-просвітницької роботи в закладах освіти Черкаської області щодо планування й відповідно збільшення кількості екскурсій саме в Національний заповідник «Батьківщина Тараса Шевченка».

Сподіваємося, що наші спільні зусилля, підтримані головами всіх чотирьох районних рад Черкаської області в ході візиту у Звенигородську районну раду та відвідування Моринського музейного комплексу, літературно-меморіального музею Т.Г.Шевченка в селі Шевченкове, що відбулися 29 червня поточного року, сприятимуть відновленню туристичної привабливості Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка».

30 червня 2021 року Кабінет Міністрів України затвердив першу в Україні Державну цільову соціальну програму національно-патріотичного виховання на період до 2025 року. Метою програми є вдосконалення та розвиток цілісної загальнодержавної політики національно-патріотичного виховання шляхом формування та утвердження української громадянської ідентичності. Досягнення мети відбуватиметься за чотирма пріоритетними завданнями, одним із яких є підтримка та співпраця органів державної влади та органів місцевого самоврядування з інститутами громадянського суспільства щодо національно-патріотичного виховання.

Віриться, що про села Моринці, Шевченкове, Будище, Вільшана Звенигородського району як місця дитинства Тараса Шевченка, розташовані в територіальному та духовному центрі України, учні знатимуть не лише з підручників, а й безпосередньо торкнувшись до краси особливої, неповторної атмосфери батьківщини Кобзаря, завітавши разом із педагогами, батьками до Тарасового краю, відчувши трепет його животворящої сили.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь