A A A K K K
для людей із порушенням зору
Звенигородська районна рада
Черкаська область

У районній раді проведено консолідуючу нараду щодо підтримки діяльності Катеринопільської лікарні

Дата: 28.07.2021 10:39
Кількість переглядів: 351

Сьогодні громади Звенигородського району відповідають за різні сфери суспільного життя: лікарні й школи, бібліотеки й стадіони, благоустрій та сміття … займатись є чим.Хоча нинішня бюджетна система України дозволяє громадам мати більші фінансові ресурси за умови її прискореного розвитку, проте може виявитися, що коштів у місцевому бюджеті не так і багато, аби виконати передвиборчі обіцянки. Місцевий розвиток у сучасних реаліях залежить від спільних зусиль. Влада, громада, бізнес – усі в одному човні, тоді і їх вплив на місцевий економічний та соціальний розвиток суттєво зростає. Саме  про цей об’єднавчий інструмент говорили на робочій нараді у Звенигородській районній раді, проведеній 27 липня з ініціативи її керівника Сергія Струка у зв’язку із проблемою подальшого функціонування КНП "Катеринопільська БЛ".

У результаті децентралізації на території колишнього Катеринопільського району утворено три територіальні громади- Єрківську, Мокрокалигірську та Катеринопільську. Відповідно до  пункту 39  Прикінцевих та перехідних положень Бюджетного кодексу України районні ради здійснюють передачу із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст у власність сільських, селищних, міських територіальних громад установ та закладів, розташованих на їхній території, відповідно до розмежування видатків між бюджетами, визначеного цим Кодексом. З 1 січня 2021 року видатки на функціонування зазначених установ і закладів плануються та здійснюються з бюджетів вищевказаних територіальних громад. Отже, КНП "Катеринопільська багатопрофільна лікарня" прийнята  в комунальну власність Катеринопільської територіальної громади, оскільки  об'єкт розташований на її території. Проте на цей час лікарня  надає вторинну медичну допомогу не лише жителям Катеринопільської ТГ, а й сусідніх Єрківської, Мокрокалигірської громад та іншим громадянам, які звертаються за допомогою. Звісно, Національна служба  здоров'я України фінансує видатки на  оплату праці лікарів, але утримання об'єкту (приміщення) комунальної власності – це сфера відповідальності засновника – Катеринопільської ТГ. Місцевий бюджет цієї громади неспроможний самотужки утримувати медичний заклад, тому є необхідність у пропорційному співфінансуванні лікарні всіма територіальними громадами.  

Звертаючись до присутніх на нараді голів Катеринопільської,  Єрківської, Мокрокалигірської громад Володимира Коваленка, Леоніда Польового, Вікторії Пипи, керівників фінансових структур, голова районної ради Сергій Струк закликав їх до конструктивних дій задля збереження закладу, зосередив увагу на тому, шо відсутність належного співфінансування на утримання лікарні (підготовка до опалювального сезону, оплата комунальних послуг) призведе до погіршення умов медичної допомоги  та  в кінцевому результаті до її закриття. Сергій Михайлович повідомив, що на пленарному засіданні чергової 5 сесії районної ради, що відбулася 23 червня поточного року, затверджено Програму з надання субвенцій місцевим бюджетам на підтримку закладів медичної галузі первинного та вторинного рівнів у Звенигородському  районі на 2021 рік, згідно з якою виділено 150 тисяч гривень Катеринопільській територіальній  громаді з метою стабільного функціонування, упровадження нової моделі ведення господарської діяльності в медичній галузі.

Головний лікар Катеринопільської лікарні Людмила Борецька, яка є депутаткою районної ради, інформувала  присутніх про кількість стаціонарно та амбулаторно пролікованих  жителів  Єрківської, Мокрокалигірської та Катеринопільської громад, повідомила, що на утримання закладу у 2021 році необхідно 4700,00 тис.грн. Станом на 20.07.2021 року з місцевого бюджету Катеринопільської територіальної громади виділено 2400,00 тис.грн., з Мокрокалигірської -200,00 тис.грн., з Єрківської територіальної громади-100,00 тис.грн.  Головний лікар укотре звернулася до голів територіальних громад не ігнорувати її звернення та виділити допомогти коштами. Прохання Людмили Андріївни підтримав заступник голови Звенигородської районної державної адміністрації Олександр Дубовий, адже, на його думку,  лікарня є спільним об’єктом, і тому ключовою позицією для всіх громад повинна бути взаємодопомога.

Вікторія Пипа, селищний голова Мокрокалигірської територіальної громади, теж розділяє тривогу головного лікаря й розуміє всю складність ситуації, але місцевий бюджет громади, яку вона очолює, уже не витримує такого навантаження по видатках на комунальні заклади, які є у власності громади. Сьогодні, за словами Вікторії Вікторівни, через дефіцит бюджету депутатами громади розглядається початок процесу  оптимізації в галузі освіти.  Сільський голова запевнила, що на черговій сесії сільської ради порушить питання перед депутатським корпусом про виділення коштів у сумі 100,00 тис. грн. на лікарню.

Леонід Польовий, селищний голова Єрківської територіальної громади зазначив, що місцевий бюджет громади не може охопити видатки всіх галузей, тому немає фінансової спроможності на покриття витрат лікарні. Надходження  з ПДФО з паїв незначні, адже  земель сільськогосподарського призначення на території громади небагато. Основним наповненням місцевого бюджету громади  є ПДФО із заробітної плати, оскільки на території працює потужне  приватне підприємство "Єрківський елеватор". Селищний голова додав, що проблему, яка склалась у лікарні, озвучить на черговій сесії  та порушить питання про можливе виділення субвенції в розмірі 50, 0 тис.грн.

Підсумовуючи результат діалогу, голова районної ради Сергій Струк рекомендував провести аналітичну роботу по надходженнях до бюджету, відпрацювати резерви для його наповнення та виділити субвенцію на утримання КНП "Катеринопільська баготопрофільна лікарня", звернувся до присутніх з надією на співпрацю: «Децентралізація – це не чарівна фея, яка вирішує всі питання, без зусиль. Ось чому вкрай важливо лідерам громад демонструвати згуртованість у спільній справі, що є одним із основоположних  принципів їхнього розвитку. Сьогодні є потреба підтримати діяльність Катеринопільської лікарні, а  вже завтра така проблема виникне в інших закладах, що надають вторинну медичну допомогу, із якою одній громаді, депутатам однієї ради самотужки не впоратися. Укотре запевняю, що Звенигородська районна рада – це не лише один із чотирьох на Черкащині органів місцевого самоврядування субрегіонального рівня,  а першочергово - діловий майданчик, де ми повинні обговорювати важливі питання, які сьогодні потребують розгляду і турбують людей на місцях. Виконавчий апарат, депутати районної ради  готові й спроможні будувати з кожним партнерські відносини, залучати органи влади, громадські об’єднання до вирішення питань  у форматі круглого столу, результат якого слугуватиме створенню комфортного та безпечного проживання  жителів у містах та селах Звенигородського району».



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь