A A A K K K
для людей із порушенням зору
Звенигородська районна рада
Черкаська область

Забезпечення енергоефективності – пріоритет діяльності органів місцевого самоврядування

Дата: 02.08.2021 14:07
Кількість переглядів: 215

Наприкінці липня в Одесі відбувся XVІ Український муніципальний форум, який продовжив багаторічну традицію Асоціації міст України збирати прихильників муніципального руху для обговорення нагальних питань місцевого самоврядування.

Другий день форуму пройшов під гаслом «Від енергоефективності до Європейського зеленого курсу», на якому спікером панельної дискусії став Сергій Нагорняк-народний депутат України, голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, а учасником – міський голова Ватутінської міської громади Олександр Заборовець.

Підтримуючи позицію, що енергоефективність як європейський тренд у боротьбі з кліматичними змінами дорівнює енергонезалежності, народний обранець вважає, що сьогодні це питання є важливим для України. Енергоефективні технології поповнюють місцеві бюджети, адже зекономлені гроші є заробленими і можуть використовуватися на розвиток громад.

Сергій Нагорняк розповів, що весною цього року депутати ухвалили в першому читанні ініційований ним законопроект 3508-д про енергоефективність, який має встановити рамкові умови для підвищення енергоефективності, звісно, винятково відповідно до вимог та практик ЄС. Разом із усіма стейкхолдерами підготували пакет з майже 500 правками, тому очікується, що у вересні законопроект буде проголосований у другому читанні. Це дасть можливість громадам зменшувати витрати, підвищуючи енергоефективність, впроваджуючи муніципальний енергетичний менеджмент (МЕМ) та енергетичне планування (МЕП).

Народний депутат України радить громадам на практиці впроваджувати наступні заходи енергоефективності:

по-перше, узяти участь у програмі «Енергодім» від Фонду енергоефективності, завдяки чому українці можуть повернути більшу частину витрат на енергомодернізацію своїх осель. У статутному капіталі Фонду сьогодні є 2,7 млрд. грн від Уряду України, також є 100 млн. євро від ЄС та Уряду Німеччини. У роботі - проекти на суму близько 5,7 млрд. грн, а гранти за програмою “Енергодім” складають 3,6 млрд грн.;

по-друге, долучитися до участі в програмі «Теплі кредити» від Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України. Цього року цією державною програмою скористалися понад 10 тисяч домогосподарств;

по-третє, є можливість заміни котелень на енергоефективні державним коштом, для цього громади повинні замовити експертизу та надати проєкт.

За лінком https://eeplatform.org.ua/about

або відсканувавши QR-код на фото нижче, можна ознайомитися із платформою енергоефективності- найбільшим ресурсом України, присвяченим цій темі.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь