A A A K K K
для людей із порушенням зору
Звенигородська районна рада
Черкаська область

Форум органів виконавчої влади та місцевого самоврядування як платформа для відкритого діалогу щодо взаємодії з громадами

Дата: 04.08.2021 13:31
Кількість переглядів: 425

3 серпня 2021 року в сесійній залі Звенигородської районної ради започатковано майданчик для діалогів на тему «Ініціативна громада – шлях до успішного економічного та соціального розвитку», який об’єднав голів територіальних громад району, керівників обласної та районної влад.

У цей день відбувся форум, спікерами якого стали Сергій Нагорняк - народний депутат України, голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, Віктор Гусак-заступник голови Черкаської обласної державної адміністрації, Ярослав Попко – заступник голови Звенигородської районної ради, Юрій Піковський – голова Звенигородської районної державної адміністрації, Василь Мойсієнко - перший проректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, Сергій Даниленко-заступник директора Департаменту регіонального розвитку Черкаської обласної державної адміністрації, Любов Ропало - директор установи «Черкаська агенція регіонального розвитку» та Вікторія Пипа- Мокрокалигірський сільський голова, член Ради Черкаського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації об’єднаних територіальних громад.

Звертаючись до присутніх, народний обранець Сергій Нагорняк наголосив на важливості теми форуму, оскільки сьогодні громади стають активнішими, співпрацюючи з державними програмами, поповнюючи власні бюджети завдяки наявній стратегії розвитку, до розробки якої повинні долучатися всі її жителі, громадські активісти, представники бізнесу, звісно, керівник громади та його команда. Стратегія розвитку, на думку Сергія Володимировича, - це живий документ, що може змінюватися, удосконалюватися в процесі її розвитку. Ураховуючи, що Черкащина є аграрним краєм, де більшу частину доходів бюджетів громад становлять податки з оренди земель, варто співпрацювати з орендарями щодо вчасної сплати коштів.

Продовжуючи розмову про ініціативність громад, заступник голови Звенигородської районної ради Ярослав Попко, власне, як і спікери Віктор Гусак, Юрій Піковський, зауважив, що сьомий рік поспіль в Україні триває децентралізація-передача повноважень та фінансів від державної влади органам місцевого самоврядування, бо вони є найближчими до людей, які мають право на сучасну медицину й освіту, доступні та якісні комунальні, соціальні послуги, нові дороги, освітлені вулиці. Ось чому Звенигородська районна рада, яку очолює голова Сергій Струк, щоразу адресує свої звернення лідерам громад як команді однодумців, повсякчас прагне бути не лише одним із чотирьох на Черкащині органів місцевого самоврядування субрегіонального рівня, а насамперед діловим майданчиком, де готові обговорювати та вирішувати важливі питання, які сьогодні потребують розгляду й турбують людей на місцях. Виконавчий апарат, депутати спроможні будувати з кожним партнерські відносини, а районна рада, дійсно, відіграє консолідуючу роль на шляху стратегічного розвитку громад Звенигородського району, бо децентралізація – це не чарівна фея, яка вирішує всі питання, без зусиль, тому важливо лідерам громад демонструвати згуртованість у спільній справі.

Заступник голови райради назвав кілька прикладів налагодження партнерства з громадами. Це й перша робоча нарада за участю голів ТГ, проведена в травні цього року, у результаті якої поступово зміцнюється співпраця, а робочий кабінет голови районної ради все частіше стає місцем для відвертих діалогів у вирішенні нагальних проблем. Згадавши про консолідуючу нараду за участю голів Катеринопільської, Єрківської та Мокрокалигірської громад, Звенигородської районної державної адміністрації, на якій досягнуто спільної згоди щодо фінансової підтримки Катеринопільської багатопрофільної лікарні з метою подальшого її функціонування, Ярослав Андрійович зробив акцент на тому, що сьогодні виникла потреба підтримати діяльність Катеринопільської лікарні, а вже завтра така проблема може з’явитися в інших закладах, що надають вторинну медичну допомогу, із якою одній громаді, депутатам однієї ради самотужки не впоратися.

Підтримуючи думку народного депутата України Сергія Нагорняка про те, що стратегія розвитку громади - обов’язкова, Ярослав Андрійович висловив свою позицію: «Органи місцевого самоврядування відповідають за різні сфери суспільного життя: лікарні й школи, стадіони й бібліотеки, благоустрій та сміття, допомога літнім людям… займатись точно є чим. Це не просто, але це реально. Особливо коли знати, як це робити.Для того, аби громада була багатою, потрібна титанічна праця усіх її мешканців, а ще - проста, зрозуміла, максимально реальна, функціональна стратегія її розвитку. Проаналізувавши надані інформації, а також відкриті дані на офіційних сайтах громад, бачимо, що на цей час із сімнадцяти вісім громад мають стратегічні плани розвитку, у трьох громадах нині розробляються, а в шести він взагалі відсутній. Тож невипадково звертаємо увагу, що стратегія розвитку громади – не данина моді, а нагальна потреба, бо це обов’язковий документ, який є основою річних планів соціально-економічного розвитку, залучення інвестицій.

Сьогодні в умовах децентралізації на місця передано не лише багато повноважень, але й відповідальності. Районна рада не стоїть осторонь тих викликів, із якими стикаються у громадах. Тільки працюючи спільно, озвучуючи проблеми, не залишаючись наодинці в ситуаціях, які можуть здаватися безвихідними, не ігноруючи гострі питання, зможемо бути всі командою однодумців. Відвертий діалог – це шлях до вирішення багатьох питань у кожній громаді. У реформі децентралізації завдяки вам, шановні керівники громад, уже є фундамент, тож разом будуймо стіни далі, бо попереду ще багато роботи!»



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь