A A A K K K
для людей із порушенням зору
Звенигородська районна рада
Черкаська область

Якісна освіта в громадах – важлива

Дата: 04.08.2021 14:46
Кількість переглядів: 285

Презентуючи в ході форуму на тему «Ініціативна громада – шлях до успішного економічного та соціального розвитку» роль районної ради як об’єднавчого органу місцевого самоврядування на шляху стратегічного розвитку громад Звенигородського району, заступник голови районної ради Ярослав Попко у своєму виступі порушив питання розвитку освіти.

Територіальні громади Звенигородського району найбільшу частку бюджету витрачають переважно на заклади дошкільної, загальної середньої та позашкільної освіти. У 17-ти громадах району функціонують 145 шкіл, у яких у минулому навчальному році вчилися 17420 учнів, 150 садків, де виховуються 5012 дошкільнят, 9 закладів позашкільної освіти, 6 закладів вищої та професійної освіти, у яких здобувають освіту 2230 студентів. У цілому 24664 особи здобувають освіту різних рівнів, що становить 12% від загальної кількості жителів району.

Зазвичай голови громад спільно з депутатами, учителями, батьками учнів докладають чимало зусиль, аби школа була пофарбована, щоб у класах було тепло, проте вже сьогодні повинні усвідомлювати, що гарне приміщення не є визначальним для головного показника – рівня освіти, який надає заклад своїм учням.

Зрозуміло, що жителі хочуть школу там, де проживають діти, бо якість доріг незадовільна - це один із головних аргументів, який часто лунає з вуст батьків. У школах і садках громад сьогодні працюють 3320 учителів та 1480 вихователів. Сьогодні більшість громад дофінансовують недостатню державну освітню субвенцію на зарплату вчителів у школах, мають чимало малокомплектних шкіл з низькою наповнюваністю класів учнями, що негативно впливає на розрахункову для субвенції формулу.

Низька народжуваність та виїзд молоді - це не нова проблема, а тенденція, яка зберігається протягом багатьох років. Наступного бюджетного року доведеться майже всім громадам перенаправляти значні додаткові кошти в освітню галузь, позбавляючи можливості фінансувати галузь охорони здоров’я, ремонтувати дороги, водогони, міняти вуличне освітлення. Тож грамотно прийняте рішення щодо оптимізації освітньої мережі дасть можливість учням отримувати якісну освіту, ставати їм конкурентоспроможними.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь