A A A K K K
для людей із порушенням зору
Звенигородська районна рада
Черкаська область

Як впливати на бюджет громади?

Дата: 05.08.2021 00:17
Кількість переглядів: 248

«Хто б що не говорив про важливість для громади освіти та медицини, соціальних послуг чи прибирання сміття, без належного бюджету всі ці важливі речі будуть лише фантазією», - такою думкою розпочав фінальну частину свого виступу на форумі на тему «Ініціативна громада – шлях до успішного економічного та соціального розвитку» заступник голови Звенигородької районної ради Ярослав Попко.

Доходи місцевого бюджету формуються з кількох великих груп надходжень. Ставка земельного податку, податку на майно, єдиний податок, орендна плата за використання комунального майна чи землі, збір за місця для паркування транспортних засобів, туристичний збір залежать саме від позицій голови та депутатів місцевої ради.

Створення умов для самозайнятості місцевого населення через мале підприємництво, середній розмір орендної плати за орендовані земельні паї, що становить в області 4136 гривень, середня ставка орендної плати за землю, а це 8 тисяч гривень на Черкащині, ініціювання перегляду її розмірів з урахуванням нормативної грошової оцінки, а головне - встановлення адекватних ставок цих податків є потужними резервами місцевого бюджету.

В усі історичні періоди українці виживали винятково завдяки землі і роботі на ній. Передача державних земель у власність громад-процес історичний, тож важливо, щоб вони в межах громади ефективно використовувалися їхніми власниками, отримувалися з цих земель належні податкові надходження. Саме тому головним питанням щодо управління землями має стати проведення інвентаризації земельних ділянок із встановленням фактичних землекористувачів.

Ще кілька джерел, на які може розраховувати громада, уже повністю залежать від фахової спроможності голови, працівників рад, депутатів, місцевих активістів. Це кошти Державного фонду регіонального розвитку (ДФРР) та кошти від грантових проектів міжнародної технічної допомоги (МТД).

Сьогодні 7 із 17 громад вже мають позитивний досвід участі в інвестиційних програмах і проектах регіонального розвитку. У рамках проекту «Підтримка реформи децентралізації в Україні U-Lead з Європою», коштів ДФРР, Благодійної організації «Благодійний фонд МХП-громаді» залучено значні інвестиції, а саме:

Ватутінська громада – майже 7 млн. грн.;

Вільшанська громада – 660 тис. грн.;

Водяницька громада – 540 тис.грн.;

Звенигородська громада – отримано 1 млн.240 тис.грн. та заплановано більше 51 млн. грн. на наступні два роки;

Матусівська громада - більше 3 млн. грн.;

Тальнівська громада - отримано більше 13 млн. грн. та заплановано освоїти впродовж наступних двох років більше 5 млн. грн.;

Шполянська громада – більше 5 млн.грн.

У Ватутінській та Звенигородській громадах відділи освіти взяли участь у проекті «Подолання цифрової освітньої нерівності України» та отримали сертифікати на суму 1 млн. грн. на обладнання сучасними освітніми ресурсами 8-ми кабінетів початкової освіти та 4-ьох кабінетів математики.

Отже, пошук шляхів збільшення надходжень до бюджету є невід’ємним елементом його формування.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь