A A A K K K
для людей із порушенням зору
Звенигородська районна рада
Черкаська область

З нагоди 30-річчя відновлення незалежності України вийшла друком книга про сучасний козацький рух Лисянщини

Дата: 13.09.2021 15:37
Кількість переглядів: 206

Лисянку, землю Богдана Хмельницького й Тараса Шевченка, гідно називають духовною величчю України. З міста-фортеці, одного з важливих форпостів кінця ХVІ - початку ХVІІІ століття, якому долею судилося опинитися у вихорі багатьох історичних подій, козацька слава долинула із глибини століть та є невмирущою й сьогодні. Саме з Лисянки, найвірогідніше, розпочався життєвий шлях засновника Української козацької держави, першого гетьмана України.

«Майбутнє України, її нації, долі держави нерозривно пов’язані з козацтвом, сучасна місія якого - єднати український народ та будувати громадянське суспільство в Україні! Ці слова є символом українства, позаяк увібрали в себе і звитягу боїв, і славу перемог, і невмируще прагнення волі та свободи. Без козацтва не було б незалежної України. Без козацтва в кінці ХVІ століття не було б відновлення нашого козацького міста-фортеці Лисянки, що стало на захист українців на Чорному шляху від татар. Без козацтва, яке закладено в наших генах, відроджується в наших душах і справах, не буде тієї України, про яку мріяли мільйони патріотів, - вільної, щасливої у праці та правді»,- такими словами розпочинає оповідь про сучасний козацький рух Лисянського козацького полку Олександр Гаврилюк у книзі на документальній основі «Козацький літопис» (2005-2021). Видання розраховане на широкий загал читачів, особливо тих, хто цікавиться історією козацтва й рідного краю, оскільки спрямоване на виховання майбутнього покоління українських козаків.

Автор книги, приуроченої до 25-ї річниці Конституції України та 30-ї річниці незалежності України, є уродженцем Лисянки, закінчив Лисянську СШ №1, Національну юридичну академію України імені Ярослава Мудрого, у 2017 році захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата юридичних наук, має 13 наукових праць, суддя-викладач Національної школи суддів України.

Нині громадський діяч, волонтер Збройних сил України, наказний отаман Черкаського обласного козацького товариства Олександр Гаврилюк працює суддею Північного апеляційного господарського суду, обраний академіком Академії політичних наук України, уміло поєднує професійне зростання з дослідженням історії рідного краю. Він - краєзнавець, автор книг «Таємниці минулого козацької Лисянки», «За волю України! Лисянщина під час національно-визвольних змагань у 1917-1920-х роках, у контексті загальноукраїнських подій», «Звитяга козацької Лисянки», «Лисянка- велич українського духу».

Олександр Гаврилюк – автор проєкту зйомки «Укртелефільмом» документального фільму-трилогії «Прогулянка з задоволенням і не без моралі» (кінорежисер Олег Бійма), що відображає діяльність Лисянського козацького полку Черкаського обласного козацького товариства ВГО «Українське реєстрове козацтво», який на Всеукраїнському фестивалі телевізійних документальних фільмів і радіопрограм «Кобзар єднає Україну» у 2015 році посів перше місце в номінації «Тарасовими шляхами».

У 2021 році з нагоди урочистих подій у становленні держави Лисянський козацький полк з ініціативи автора проєкту Олександра Гаврилюка створив документальний фільм «Повернення Богдана, або Ода «маленькій батьківщині» (кінорежисер Олег Бійма), який стверджує, що саме Лисянка як земля Богдана й Тараса є духовною величчю України!

Нехай багате історією селище-фортеця Лисянка завжди буде козацьким форпостом захисту державності як найвищої національної мети й цінності України!

Радимо переглянути фільм «Повернення Богдана, або Ода «маленькій батьківщині» (кінорежисер Олег Бійма) за лінком https://www.youtube.com/watch?v=-XlLUXSxoB8



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь