A A A K K K
для людей із порушенням зору
Звенигородська районна рада
Черкаська область

Медицина в селі: хто дбає про її розвиток?

Дата: 30.09.2021 01:23
Кількість переглядів: 177

Забезпечити якісну медичну послугу в громаді - справа непроста, ураховуючи кадровий голод, особливо в сільській місцевості, зношену медінфраструктуру, відсутність елементарного обладнання, боротьбу з поширенням коронавірусу. Децентралізація дала громадам можливість побудувати спроможну мережу закладів охорони здоров’я, належно зайнятися профілактикою захворювань.

У сучасних умовах реформування і пандемії медична галузь дуже швидко змінюється, тож її фахівці повинні бути готовими до нових умов. Заклади первинної медико-санітарної допомоги- амбулаторії, ФАПи є сьогодні центрами здоров’я невеликих сіл, що входять до складу громад. У них послуги максимально наближені до людей, тут вимірюють артеріальний тиск, проводять ЕКГ-обстеження, надають первинну медичну допомогу, проводять потужну інформаційну кампанію у зв’язку з вакцинацією, розповідають офіційні дані про COVID-19, що допомагає жителям під час свідомого вибору на користь здоров’я.

До таких медичних закладів належить Заліський фельдшерський пункт Тальнівської міської громади, який 29 вересня відвідали голова Звенигородської районної ради Сергій Струк та депутат районної ради, голова постійної комісії з питань комунальної власності, розвитку комунального господарства, транспорту, зв'язку, голова депутатської фракції політичної партії «Слуга народу» Олександр Петров. У цьому медичному закладі пліч-о-пліч працюють дві досвідчені фельдшерки Юлія Балака та Лідія Агавердієва, які докладають чимало зусиль, щоб 740 жителів Заліського, розташованого за 20 км від Тального - адмінцентру територіальної громади, а також прилеглих сіл почували себе безпечно, отримували не лише якісні медичні послуги в пункті після змін у системі охорони здоров’я в умовах децентралізації, а й могли отримати надію на одужання чи почути тепле слово підтримки.

Розвиток системи охорони здоров’я у сільській місцевості сьогодні відбувається завдяки професіоналізму медичних працівників середньої і молодшої ланок, які створюють належні умови, забезпечують інфекційний контроль в умовах поширення COVID-19, а ще підтримують унікальний шанс громади будувати спроможну мережу закладів охорони здоров’я, бо ж добробут мешканців неможливий без медичної складової. «Дійсно, людям потрібна безпечна, комфортна лікарня, кваліфікований персонал і щоб не нести медикаменти з аптеки чи з дому. Тоді ми будемо говорити, що в нас є успішна медицина»,- зауважила в ході спілкування досвідчена фельдшерка Юлія Балака. Нагородивши Юлію Іванівну грамотою Звенигородської районної ради за багаторічну сумлінну працю, якісне виконання посадових обов'язків у первинці та з нагоди дня народження, а також передавши відзнаку й квіти її колезі Лідії Іванівні, яка під час візиту перебувала в сусідньому селі у хворого пацієнта, керівники районного органу місцевого самоврядування вкотре переконалися у важливому. Спільно підтримувати лікарні, ФАПи, амбулаторії - це шлях свідомих представників громад, голів рад, депутатів, обраних для того, щоб приймати виважені рішення, пам’ятаючи про ризик не виправдати очікування людей, які довірили свої голоси саме для стратегічних дій на субрегіональному рівні, у тому числі для посилення управлінської спроможності в частині охорони здоров’я.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь