A A A K K K
для людей із порушенням зору
Звенигородська районна рада
Черкаська область

Працівники районної ради успішно склали іспит на рівень володіння державною мовою

Дата: 04.12.2021 22:40
Кількість переглядів: 316

Служба в органах місцевого самоврядування базується на кількох принципах, серед яких - професіоналізм, компетентність, ініціативність, чесність, відданість справі. Згідно зі статтею 5 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» право на таку службу мають особи, які володіють державною мовою відповідно до рівня, визначеного Законом України "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

З 16 липня 2021 року створена два роки тому Національна комісія зі стандартів державної мови започаткувала наймасштабніший в історії незалежної України іспит на рівень володіння державною мовою. На базі мережі центрів іспитування по всій території країни, яка репрезентована 121 локацією у 23 областях та м. Києві, сьогодні складають іспит як для виконання службових обов’язків, так і для набуття громадянства. З 10 серпня 2021 року до уповноважених установ, які проводять іспити, долучився Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького під керівництвом ректора, доктора економічних наук, професора Олександра Черевка.

У рамках співпраці районної ради зі Звенигородським освітнім центром, навчально-науковим центром "Інститут післядипломної освіти та курсової підготовки" ЧНУ імені Богдана Хмельницького працівники виконавчого апарату на чолі з головою Сергієм Струком відвідали 4 заняття навчального курсу з української мови, які на високому професійному рівні провела викладачка Тетяна Марчук. Виконані практичні завдання сприяли поповненню знань із рідної мови, додали впевненості в успішному складанні іспиту.

Після реєстрації в автоматизованій іспитовій системі exam.mova.gov.ua, посадові особи районної ради на базі Черкаського національного університету, де створено належні умови для проведення оцінювання, упродовж 30 хвилин виконали усну (монолог) й письмову частини іспиту, перевіривши вміння дотримуватися мовних норм та здатність розуміти прочитане, добирати мовні засоби відповідно до мети й завдань спілкування, формувати висловлювання та реалізовувати комунікативні наміри.

У рішенні Національної комісії зі стандартів державної мови щодо встановлення результатів визначено, що посадові особи виконавчого апарату Звенигородської районної ради є особами, що володіють державною мовою на рівні вільного володіння першого та другого ступенів, про що отримали державні сертифікати. Дружно готуючись до іспиту, разом його складаючи, укотре відчули неповторність нашої рідної мови, усвідомили важливість грамотного говоріння, вдумливого слухання, вправного читання й безпомилкового письма не лише під час виконання службових обов’язків, а й у повсякденні.

«Мова для нас, українців, – це не тільки засіб спілкування. За сучасних обставин вона щось значно більше! Для нас мова – це й пам’ять, і честь, і гідність; для народу нашого мова – це саме життя. Мова – основний генофонд нашої культури, і все залежатиме від того, чи зуміємо зберегти її в усьому історичному багатстві. Кожен із нас має гордитися своєю чудовою мовою, адже вона того варта», - пам’ятаймо ці слова українського письменника Олеся Гончара.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь