A A A K K K
для людей із порушенням зору
Звенигородська районна рада
Черкаська область

Гірчить гіркий полин Чорнобилю і досі

Дата: 15.12.2021 10:39
Кількість переглядів: 449

Щороку 14 грудня в Україні вшановують учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції в день закінчення будівництва саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком.У ніч з 25 на 26 квітня 1986 року о 1 годині 23 хв. в атмосферу Землі вирвалася хмара радіоактивного пилу. Вітер поніс небезпечні ізотопи, які осідали на землю, проникали у воду. На ліквідаційні роботи відразу кинули військовослужбовців хімічних, авіаційних, інженерних, прикордонних родів, медичні частини Міністерства оборони, Цивільної оборони та МВС. Улітку залучили військових запасу та вільнонайманих. За неповними даними, участь у ліквідації наслідків брали понад 600 тисяч осіб, силами яких за рекордно короткий термін, 206 днів, у 1986 році було побудовано об’єкт «Укриття»- першу захисну споруду, що дозволила пом’якшити згубний вплив неконтрольованого мирного атома. Чорнобиль... Чорний біль, що торкнувся Звенигородщини, став школою мужності і вогнищем скорботи. За міжнародною школою оцінок події на ЧАЕС кваліфікуються як аварія самого найвищого рівня. За людськими вимірами тих, хто скидав мішки з піском і свинцем на палаючий реактор, хто копав траншеї, будував саркофаг,- це трагедія народу, ураженого навіки радіонуклідами. Серед рятувальників, гартованих вогнем Чорнобильської зони, були представники Звенигородського району: працівники пожежних частин, медики, енергетики, колгоспники, водії, механізатори.Перейшовши зі згорьованого списку потерпілих у чорний перелік померлих, імена ліквідаторів назавжди залишаються прикладом самовідданого героїзму людей з полум'яною душею.

Шановні ліквідатори наслідків аварії на Чорнобильській атомній електростанції! 35 років тому саме ви прийняли доленосний виклик, щоб захистити не тільки Україну, але й усе людство від негативного впливу зруйнованого енергоблоку, усвідомлено й жертовно віддали своє здоров’я й життя в ядерному котлі. Низький уклін вам за мужність і подвиг. Нехай Господь дарує вам міцне здоров’я, достаток у родинах, довгі життєві роки. Хай залишиться в минулому й ніколи не повториться жах Чорнобильської катастрофи, а пам’ять про ті події навчить нас цінувати мир та спокій.

30 листопада 1986 року було закінчено будівництво саркофага над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, а 14 грудня Держкомісією прийнятий в експлуатацію комплекс захисних споруд.

Ушановуючи ліквідаторів наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, учасники мітингу з числа громадськості, рятувальників, правоохоронців, до яких долучився голова Звенигородської районної ради Сергій Струк спільно з керівниками міської ради та районної державної адмінстрції, низько схилили голови в мовчазній задумі біля пам’ятного знака жертвам Чорнобильської катастрофи в місті Звенигородка. Згадали всіх, хто у квітні 1986 року приборкував ядерний вогонь, щоб зупинити ланцюгову реакцію смерті. 



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь