A A A K K K
для людей із порушенням зору
Звенигородська районна рада
Черкаська область

Сьогодні – день визволення Звенигородки від нацистських окупантів

Дата: 28.01.2022 10:21
Кількість переглядів: 450

Уранці 28 січня 1944 року, атакуючи ворога під час Корсунь-Шевченківської битви, війська двох Українських фронтів перейшли в наступ і вже опівдні звільнили місто від окупації, яка тривала з 29 липня 1941 року. На нашій землі розгорнулися запеклі бої, але всі спроби гітлерівських військ вирватися з кільця були марними.

Три роки Шевченків край був окупований німецькими військами. Нацисти використовували людські та природні ресурси, проводили масові розстріли місцевих жителів, руйнували підприємства, житлові будинки, вивозили молодь на каторжні роботи до Німеччини. У Звенигородському і Неморозькому таборах примусової праці гітлерівці експлуатували та знищували мирних громадян, військовополонених. На фронтах війни загинули 825 жителів міста, 1116 звенигородців нагороджено орденами та медалями. У битвах за визволення Звенигородки, за статистичними даними, загинули 230 воїнів.

З нагоди історичної події голова Звенигородської районної ради Сергій Струк разом із керівниками Звенигородської міської ради, районної державної адміністрації, ветеранським активом громади згадали визволителів, які перемогли поневолювачів, поклали квіти на Пагорбі слави, біля стели "Кільце зімкнуто" із зображенням зустрічі танкіста й піхотинця, танка Т-34 на постаменті, установленого на згадку про з'єднання 6-ї танкової армії 1-го Українського фронту, 5-ї гвардійської танкової армії та оточення Корсунь-Шевченківської групи німецьких військ, хвилиною мовчання вшанували пам’ять усіх загиблих.

У Звенигородському районному краєзнавчому музеї імені Т.Г. Шевченка в експозиції представлені фотознімки бійців, учасників Другої світової війни, документи, особисті речі, нагороди, гільзи, багнети, магазини до кулеметів, уламки снарядів, каски. В архівних фондах музею впорядковані спогади учасників Корсунь-Шевченківської битви.

Довгоочікуваний день визволення настав у рідному місті 78 років тому… Пам'ятаймо завжди про переможців, які здобули мирне життя!



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь