A A A K K K
для людей із порушенням зору
Звенигородська районна рада
Черкаська область

24 червня- 125 років від дня народження отамана Гонти ХХ століття

Дата: 24.06.2022 09:34
Кількість переглядів: 225

Отаман Лютий-Лютенко мав псевдо «Гонта» - на честь ватажка гайдамаків, який так само колись діяв у Холодному Яру… «Замість плекати й виховувати щирих патріотів Матері-України, ми вирощуємо сварливих партійців, що зменшують у своїй вузькій уяві велику й багату Україну до своєї волости». Ця цитата з книги Івана Лютого-Лютенка «Вогонь з Холодного Яру» – менш відомої, аніж «Холодний Яр» Горліс-Горського, але не менш актуальної для нашого сьогодення і цінної як документальне свідчення славетної історії столітньої давнини, описане учасником тих подій, що бачив усе на власні очі…

Іван Лютий-Лютенко народився 24 червня 1897 року в Капустинському лісництві біля с.Товмач (нині – Шполянської територіальної громади) на Черкащині.

Бойові дії проти московсько-більшовицьких окупантів Лютий-Лютенко («Гонта») продовжував до осені 1922 року, коли, унаслідок низки спецоперацій чекістів, більшість повстанських отаманів Півдня та Центру України було заарештовано або вбито...

На еміграції жив у Польщі, Німеччині, Марокко, США. Був успішним підприємцем і потужним меценатом Української справи.

Автор книги «Вогонь з Холодного Яру», виданої 1986 року в американському Детройті. Помер за два роки до омріяної Незалежності України, похований на українському цвинтарі штату Нью-Джерсі в містечку Саут-Баунд-Брук (США).

В епілозі до книги свого життя Іван Лютий-Лютенко писав: «Як старий Холодноярський повстанський отаман, я ніколи не змінював і не зміню своїх позицій… Не втрачаю віри в пророцтво Тараса Шевченка, що «повіє огонь новий з Холодного Яру», бо в ньому не гасне іскра ще з часів нашої саможертовної боротьби за волю українського народу, за Українську Народну Республіку й за вільну в ній Українську Автокефальну Православну Церкву…»

Він знав, - це правда, той вогонь Холодного Яру не згасає…

Джерело: Андрій Кравець

https://www.facebook.com/akravec1



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь