A A A K K K
для людей із порушенням зору
Звенигородська районна рада
Черкаська область

Декларуймо доброчесно

Дата: 07.03.2023 11:01
Кількість переглядів: 115

Згідно з підпунктом «б» пункту 1 частини першої статті 3 Закону України «Про запобігання корупції» (далі – Закон) депутати місцевих рад є суб’єктами декларування та зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – декларація) за формою, що визначається Національним агентством з питань запобігання корупції (далі – НАЗК), шляхом заповнення на офіційному вебсайті НАЗК з використанням програмних засобів Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі-Реєстр декларацій), за посиланням https://public.nazk.gov.ua/.

Вхід до системи Реєстру декларацій здійснюється за допомогою КЕП (кваліфікованого електронного підпису). Перед початком роботи з Реєстром вам необхідно завчасно перевірити актуальність адреси своєї електронної поштової скриньки та чинність КЕП, переконатися в наявності всієї необхідної інформації для заповнення декларації.

Положення частини 2 статті 45 Закону також зобов’язують:

1) депутатів місцевих рад, які припиняють діяльність, пов’язану з виконанням функцій місцевого самоврядування, подавати декларацію за період, не охоплений раніше поданими деклараціями;

2) депутатів місцевих рад, які припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій місцевого самоврядування, подавати декларацію наступного року після припинення діяльності, за минулий рік.

Статтею 52 Закону визначені додаткові заходи здійснення фінансового контролю, що покладають на депутатів місцевих рад обов’язок у десятиденний строк письмово повідомляти НАЗК, у встановленому ним порядку, про:

1) відкриття депутатом або членом його сім’ї валютного рахунка в установі банку-нерезидента, із зазначенням номера рахунка і місцезнаходження банку-нерезидента;

2) суттєвої зміни у майновому стані депутата, а саме отримання ним доходу, придбання майна на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

Повідомляємо, що на сайті НАЗК у темі «Кампанія декларування-2022» за посиланням https://nazk.gov.ua/uk/topic/kampaniya-deklaruvannya-2022/ доступні роз’яснення, що охоплюють понад 200 найпоширеніших питань, які допоможуть у правильному заповненні й поданні декларації. Також на сайті НАЗК за посиланням https://nazk.gov.ua/.../teper-roz-yasnennya-pro.../ роз’яснення про декларування доступні ще й у зручному форматі посібника.

Крім того, Національне агентство з питань запобігання корупції у 2022 році з метою спрощення процесу декларування запустило в Реєстрі декларацій спеціальну функцію «Дані для декларації». Ця функція дозволяє дізнатися інформацію про об’єкти нерухомості, об’єкти незавершеного будівництва та транспортні засоби, які належать або належали декларанту або які він успадкував, а також наявні обтяження, відомості про які наявні в реєстрах.

Незважаючи на те, що під час дії воєнного стану та протягом трьох місяців після закінчення війни обов’язковий процес подання електронних декларацій відтерміновано, НАЗК дає можливість подавати декларації через персональний кабінет у Реєстрі декларацій.

4 березня 2023 року рішенням Кабінету Міністрів України схвалено Державну антикорупційну програму на 2023-2025 роки з виконання Антикорупційної стратегії на 2021-2025 роки. Цією програмою, а також Проєктом Закону про внесення змін до деяких законів України з метою виконання вимог Європейської комісії щодо набуття Україною статусу члена Європейського союзу (реєстраційний №8071), який перебуває на розгляді у Верховній Раді України, передбачено відновлення електронного декларування.

Необхідні роз’яснення можна отримати в Контакт-центрі НАЗК за телефоном: +38 (044) 200 06 94, надіславши лист на електронну скриньку info@nazk.gov.ua чи support@nazk.gov.ua (тільки для технічних питань), чи знайти інформацію в онлайн-Базі знань НАЗК: https://wiki.nazk.gov.ua/category/deklaruvannya/ чи в Telegram-каналі НАЗК: https://t.me/NAZK_gov_ua.

Допомогу та роз’яснення депутатам Звенигородської районної ради надають працівники виконавчого апарату Звенигородської районної ради за адресою: місто Звенигородка, проспект Шевченка, 68, кабінети №1,5,7, телефон (04740)2-24-76, електронна скринька zvenrada@ukr.net.

Навесні 2022 року відтермінування подання декларацій стало обґрунтованим кроком, оскільки на початку повномасштабного вторгнення росії в Україну неможливо було це зробити якісно та вчасно. Зараз ситуація змінилася, і питання його повернення стало надзвичайно актуальним, адже електронне декларування – це одна з умов євроінтеграції. Ураховуючи вищевказане, рекомендуємо не зволікати з поданням електронної декларації.



« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь