A A A K K K
для людей із порушенням зору
Звенигородська районна рада
Черкаська область

Земельна ділянка надана засновником фермерському господарству: хто платить земельний податок

Дата: 27.09.2016 17:01
Кількість переглядів: 898

 

Плата за землю – це обов’язковий платіж у складі податку на майно, що справляється у формі земельного податку та орендної плати за земельні ділянки державної і комунальної власності

 

(п.п. 14.1.147 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі – ПКУ)).                                                                                                                                                   Згідно із статтею 269 та 270 ПКУ платниками земельного податку є, зокрема, власники земельних ділянок та землекористувачі, а об’єктами оподаткування - земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні.                                                                                                                                                                                                            Підставою для нарахування земельного податку є дані державного земельного кадастру (п.286.1ст. 286 ПКУ).        

 Власники землі та землекористувачі сплачують плату за землю з дня виникнення права власності або права користування земельною ділянкою (п. 287.1 ст. 287 ПКУ).            

Відповідно до ст. 125 Земельного кодексу України право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Права власності/користування земельними ділянками повинні бути оформлені та зареєстровані відповідно до законодавства.

Оскільки платником земельної ділянки є власник земельної ділянки, то фізична особа (засновник фермерського господарства), що отримала правовстановлюючий документ на земельну ділянку, в якому визначено цільове призначення земельної ділянки - для ведення фермерського господарства, сплачує земельний податок за вказану земельну ділянку.

Нагадаємо, що нарахування фізичній особі (громадянину) сум земельного податку проводиться контролюючими органами, які видають податкові повідомлення-рішення платникові до 1 липня поточного року (п. 286.5 ст. 286 ПКУ).

 

 

До уваги неприбуткових організацій!

 

Однією з умов, яка має бути виконана для набуття статусу неприбуткової організації, є факт внесення такої організації контролюючим органом до Реєстру неприбуткових установ та організацій. Наразі, органи ДФС надсилають неприбутковим організаціям письмові запити щодо підтвердження статусу, відповідь на які повинна надійти протягом місяця. У разі підтвердження відповідності установчих документів вимогам ст.133.4 ПКУ та постанови Кабінету Міністрів України від 13.07.2016 №440, така неприбуткова організація включається до нового Реєстру. В іншому випадку,  її посадові особи отримають повідомлення про невідповідність установчих документів.

Якщо неприбуткові організації не приведуть у відповідність документи до вимог ПКУ, з 1 січня 2017 року вони будуть виключені з Реєстру неприбуткових організацій та втратять пільговий статус.

Звенигородська  ОДПІ звертається до всіх керівників та бухгалтерів організацій та установ, які мають статус неприбутковості, якщо Ваша організація досі не отримала запит, необхідно підготувати відповідні документи, та надати їх до державної податкової інспекції за місцем обліку.

Також, у разі відповідності Вашої установи чи організації вимогам ст.133.4 ПКУ необхідно звернутись до державної податкової інспекції за місцем обліку для отримання нового Рішення з ознаками відповідно до чинного законодавства.

 

 

 

Працівник не приступив до роботи: що з повідомленням

 

У Звенигородській  ОДПІ повідомили, що відповідно до Кодексу законів про працю, працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням та повідомлення про прийняття на роботу (поданного до податкової інспекції).                                                                                                                                                              У разі, якщо ж роботодавцем було подано повідомлення про прийняття на роботу, але працівник так і не приступив до виконання обов’язків, роботодавець подає повідомлення про прийняття на роботу типу «скасовуюче».

Детальніше проконсультуватись із даного питання можна у Центрі обслуговування платників за адресою: вул. Енгельса, 142 та за телефоном: 2-42-22.

 

 

 

Пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб

Від сплати земельного податку звільняються:                                                                                                                                                                                                                                                  - інваліди першої і другої групи,

 - фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років,

 - пенсіонери (за віком),

 - ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»,

- фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.                                                                                                                                Звільнення від сплати земельного податку для таких категорій фізичних осіб поширюється на земельні ділянки:

- для ведення особистого селянського господарства - у розмірі не більш як 2 гектари;

- для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах - не більш як 0,25 гектара, в селищах - не більш як 0,15 гектара, в містах - не більш як 0,10 гектара;

- для індивідуального дачного будівництва - не більш як 0,10 гектара;

- для будівництва індивідуальних гаражів - не більш як 0,01 гектара;

- для ведення садівництва - не більш як 0,12 гектара.

Зазначена норма передбачена п. 281.1 та п. 281.2 ст. 281 Податкового кодексу України.

 

Начальник Звенигородської ОДПІ                                                           

ГУ ДФС у Черкаської області                                                                              А.А. Мовчан

 

 

Довжок 2-32-67

 


Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь