A A A K K K
для людей із порушенням зору
Звенигородська районна рада
Черкаська область

Вони збирали стадіони. У Звенигородці вперше відбувся Турнір пам’яті легенд Звенигородського футболу

Дата: 23.07.2018 17:26
Кількість переглядів: 1364

    

В часи коли до винайдення інтернету лишалось ще кілька десятиліть, а телевізор був далеко не в кожній навіть міській оселі, вони збирали багатотисячні стадіони вболівальників, їхньою грою захоплювалися, на них воліли бути схожими.  Футбольні кумири минувшини, зірки і віртуози шкіряного м’яча Звенигородщини, вони назавжди вписали свої імена у славну футбольну історію краю. Їхня майстерність розквітла в ті, вже далекі часи,  коли футбольний матч у Звенигородці був подією непересічного рівня. За спогадами очевидців на новому стадіоні на футбольне дійство збиралося чи не все місто. Вхід був платним. А сама споруда огороджена парканом, вздовж якого чергували правоохоронці чатуючи щоб на стадіон бува нишком хтось не прокрався зайцем. З плином часу багато чого змінилося. Відійшла у вічність частина колишніх блискучих футбольних майстрів, решта за віком вже давно не вдягають бутси.  Та минулої суботи вони знову вийшли на зелений футбольний газон стадіону «Колос». Їх об’єднав «Турнір пам’яті легенд Звенигородського футболу», започаткований та організований головою районної ради Володимиром Кучером. В змаганнях взяли участь ветерани футболу віком від сорока років, з трьох районів – Звенигородського, Тальнівського, Смілянського та міста Ватутіне. Та була й ще одна команда – команда легенд Звенигородського футболу, котра складалася з футболістів, яких вже немає серед нас. Їхні портрети під звуки пісні «Віват король» та оплески вболівальників винесли на поле гравці Звенигородської команди, окремі  з яких, як і глядачі не стримували сліз, адже знали легенд та грали з ними в одних футбольних клубах. До команди пам’яті ввійшли:

 Віноградов Віктор (Херсон) – нападник

 Завальнюк Микола - нападник

 Дєньгін Рудольф (Дзінь) – центральний нападник

 Князев Анатолій (Князь) - нападник

 Козіцький Анатолій (Мізон) - захисник

 Булах Віктор - півзахисник

 Калита Василь (Сільва) – лівий захисник

 Корчевич Микола – центральний півзахисник

 Задорожко Олександр - нападник

 Коваль Віктор - захисник

 Петров Павло - півзахисник

 Сухомлин Борис - півзахисник

 Александров Федір - нападник

 Ляпун Олег - нападаючий

 Сазонтов Вадим (Марадона) - нападник

 Бебешко Олександр (Бартез) - воротар

    Під час проведення урочистої частини голова районної ради запросив на поле та вручив медалі учасників турніру і шосту команду –  ветеранів футболу, які свого часу багато років грали у звенигородських клубах: 

 Шпильовий Володимир Іванович

 Казанський Павло Михайлович

 Близнюк Микола Іванович

 Чупріненко Олександр Миколайович

 Демишонков Петро Петрович

 Демишонков Микола Петрович

 Омельченко Юрій Михайлович

 Дащенко Леонід Анатолійович

 Полюга Микола Іванович

 Чернявський Євгеній Андрійович

 Завальнюк Анатолій Федосійович

 Дружбінський Олексій Юрійович

 Петров Євгеній Віталійович

 Костогриз Микола Іванович

 Струтинський Микола Васильович

 Міхеєв Олександр Іванович

 Кислий Володимир Федотович

 Музиченко Степан Михайлович

 Піддубний Василь Петрович

 Сівак Олександр Васильович

 Осадчий Олег Олександрович

 Іванов Михайло Володимирович

 Чернявський Руслан Євгенійович

     Не залишилися поза увагою і палкі вболівальники, котрі на протязі багатьох років не пропускають жодного футбольного матчу, що проходить у місті.  Зубенко Микола Олексійович і Бінек Петро Станіславович за палку прихильність до футболу отримали з рук голови районної ради дипломи та футбольні м’ячі з автографами ветеранів футболу. Такими ж нагородами за багаторічну активну підтримку та вагомий особистий внесок  у розвиток Звенигородського футболу відзначені: депутат Звенигородської районної ради, президент районної футбольної команди "Шевченків край" Віктор Васильович Крикун, заступник голови федерації футболу Звенигородського району Григорій Петрович Цвященко, а також Михайло Миколайович Пилипенко, Сергій Іванович Кравченко та лікар-травматолог, спортивний лікар без участі якого не обходиться жоден футбольний матч у Звенигородці – Олександр Васильович Бурсак.

     А далі був видовищний футбол у виконанні майстрів-ветеранів, який ще раз підтвердив, що в цьому виді спорту немає вікових обмежень, адже найстаршому його учасникові пішов сімдесят другий рік. У перервах між матчами дарували своє співоче мистецтво Крістіна Облап, Каріна Олійник, Юлія Деркач і Микита Бедратий. А для вболівальників проводилися футбольні конкурси з креативними призами. Перемога в турнірі за результатами двох переконливих перемог дісталася Тальнівчанам, другою стала команда Смілянського району, Звенигородщина посіла третє місце, четверте за Ватутінськими гравцями. Всі команди-учасники нагороджено кубками, а гравців пам’ятними медалями. Відзнаки отримали також найстарші гравці команд. У Ватутінської команди Анатолій Олійник – шістдесят чотири роки, серед переможців Павло Лещенко – п’ятдесят вісім років, срібних призерів Роман Бевз – п’ятдесят чотири, поміж звенигородців  – Борщенко Іван Антонович – сімдесят два роки. До речі він виявився і самим найстаршим гравцем всього турніру. Після завершення змагань гостинні господарі запросили всіх  його учасників на кашу та юшку.

     Загалом «Турнір легенд Звенигородського футболу» за загальною думкою його учасників пройшов на високому організаційному рівні та має повне право на подальше існування. Варто відзначити чітку і злагоджену роботу задіяних в його проведенні організацій та служб – виконавчого апарату районної ради, відділу поліції, медичної служби, підприємців, які організували якісний асортимент прохолоджувальних напоїв, дирекції ДЮСШ, районного Будинку культури, сектору у справах сім’ї, молоді та спорту, футбольної громадськості. Особливу подяку голова районної ради висловив спонсорам турніру, депутатам районної ради: Юрію Алексєєву, Володимиру Міняйлу, Олексію Поліщуку, Юрію Осадчому, а також засновнику СТОВ «Стебне» Валерію Дударенку і директору ДП «Звенигородське лісове господарство» Анатолію Проценку.

       Перегорнуто ще одну сторінку малодослідженого краєзнавцями пласту історії краю – Звенигородського футболу. Явища своєрідного, унікального і надзвичайно цікавого.

 



Коментарі:

Ваш коментар може бути першим :)

Додати коментар


« повернутися

Коментування статті/новини

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь