A A A K K K
для людей із порушенням зору
Звенигородська районна рада
Черкаська область

Можна вибрать друга і по духу брата, Та не можна рідну матір вибирати…

Польський поет з українським корінням

Україна та Польща – дві сусідні країни, які мають спільну історію. Їхні народи проживали на спільних територіях за часів Речі Посполитої, звідки бере початок усвідомлення єдності походження, історико-культурної та етнічної близькості. Республіка Польща першою серед зарубіжних країн визнала державну незалежність України. Багато відомих українців відіграли важливу роль у долі Польщі та чимала кількість поляків зробила вагомий внесок у розвиток України, тож вивчення й збереження національних коренів та спільної історичної спадщини Тарасового краю й Польщі може слугувати згуртуванню жителів громад Звенигородського району і польських повітів.

16:52 27.04.2021

Ім’я земляка знає весь світ

25 квітня 2021 року, у чергову річницю знаменитої зустрічі на Ельбі 1945-го року між радянськими та американськими військами, які разом виборювали перемогу над нацизмом у Другій світовій війні, Посол України в Республіці Білорусь Ігор Кизим та співробітники Посольства відвідали кладовище «Міхановичи» поблизу Мінська, як повідомляється на вебсайті дипломатичного представництва України в Республіці Білорусь, де знаходиться могила одного з головних героїв цієї історичної події - українця Олександра Сільвашка. Разом з доньками героя Тетяною та Ларисою вшанували пам'ять Олександра Сафроновича Сільвашка, поклавши квіти до могили українця, який народився в 1922 році в селі Кавунівка Шполянського району Черкаської області й прожив значну частину життя в Білорусі. До Другої світової війни працював на Черкащині. З 1941 року боровся з нацистами в рядах партизанів. У 1943 році влився до лав 58-ї гвардійської дивізії. Учасник боїв на переправах через ріки Буг, Дніпро, Вісла та Одер, під час яких отримав важкі поранення. Мав бойові нагороди.

16:15 26.04.2021

Відлуння Чорнобиля чується й досі

26 квітня 2021 року, у день 35-ї річниці Чорнобильської катастрофи, у приміщенні Звенигородської міської ради відбулася зустріч за участю народного депутата України Сергія Нагорняка, голови районної ради Сергія Струка, заступника голови районної ради Ярослава Попка, голови районної державної адміністрації Юрія Піковського, міського  голови Олександра Саєнка, голови Звенигородської районної організації «Союз Чорнобиль» Володимира Слинька з учасниками ліквідації  аварії на ЧАЕС,  до якої долучилися працівники установ і організацій, депутати, представники громадських організацій. 35 років поспіль Україна долає наслідки  найбільшої в історії людства техногенної катастрофи, руйнівну силу якої в 1986 році судилося приборкувати жителям Звенигородського району. Мужніми ліквідаторами стали водії й пожежники, медики й  електрики, телеграфістки й інженери,колгоспники й  робітники. Серед них-67-річний звенигородчанин Сергій Турчаненко, ліквідатор 1-ї категорії, який з 27 серпня по 15 вересня 1986 року працював на посаді інженера-диспетчера Чорнобильського РЕМ, де виконували роботи з обслуговування та ремонту ліній електропередач та підстанції 30-кілометрової зони відчуження, а також 62-річний ліквідатор 2-ї категорії Віктор Цьоменко, уродженець села Стебне, якому в липні 1986 року довелося возити цемент у зоні найбільшого радіаційного забруднення. На зустрічі в День чорнобильської трагедії голова Звенигородської районної ради Сергій Струк нагородив цих мужніх ліквідаторів грамотами за самовідданість, високий професіоналізм, активну громадську позицію. Звертаючись до присутніх зі словами вдячності та поваги, керівник районної ради  закликав з оптимізмом дивитися в майбутнє, учитися на помилках, робити все можливе, аби подібна трагедія не повторилася,  берегти пам’ять про тих, хто брав участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, відроджував і продовжує нове життя на обпаленій радіацією землі. Присутні на заході зі щемким болем у душах ушанували хвилиною мовчання тих героїв-земляків, яких невиліковні хвороби передчасно забрали у вічність. По закінченню заходу учасники поклали квіти до пам’ятника “Героям та жертвам Чорнобиля”.

14:39 26.04.2021

Карантин - не перешкода працевлаштуванню

  «Під час карантину роботодавці активно шукають  працівників у різних галузях - від оператора поштового зв’язку до фахівця із стандартизації готової продукції», - повідомляє Оксана Шпунт, начальник відділу взаємодії з роботодавцями Звенигородської районної філії Черкаського обласного центру зайнятості. 

16:06 22.04.2021

На віку, як на довгій ниві

     Вісімдесяту сторінку життя перегорнула сьогодні жителька Звенигородки Валентина Дем’янівна Балан. Милуючись сонячним квітневим днем, іменинниця згадує прожиті літа, нелегку жіночу долю. Самотужки виростила трьох доньок і сина, віднайшла у своєму серці багато тепла для наймолодшої Мар’яни, донечки рідної сестри Марії, яка померла під час пологів. Більше сорока років учительської праці стали сенсом її буття. Маючи чимало життєдайної енергії, душевної щедрості, не шукає Валентина Дем’янівна спокою після виходу на заслужений відпочинок. Чверть століття тому разом із місцевими лідерками заснувала у Звенигородці жіночий клуб громадської організації «Тополина доля», до якої долучилися люди, які вболівають за національне визнання краю Тараса Шевченка, мають вагомі трудові досягнення, потужну громадську позицію.

15:46 22.04.2021

Ушанували пам’ять спадкоємця козацької слави

20 квітня виповнюється 130-та річниця з дня народження Юрія Тютюнника, уродженця села Будище Пидинівської волості Звенигородського повіту Київської губернії. «Народження моє припало на самісінький Великдень, якраз тоді, коли люди під церквою паски святили. Був на селі забобон, йняли люди віри, що той, хто вмре на Великдень, без ніякого тобі ходження по митарствах потрапляє просто до раю. Щасливі були отакі мерці. Й от, мабуть, тому мені також на роду написано, – казали, – щастя зазнати», - так згадував він появу на світ у власних споминах. Збереглися відомості, згідно з якими Юрія Тютюнника вважають онуком сестри Тараса Шевченка Ярини по материнській лінії, тож кровна спорідненість із родом Кобзаря невипадково стала джерелом натхненної боротьби Юрія Тютюнника за державну незалежність і соборність.

19:33 20.04.2021

У Шевченкового краю-потужний потенціал

Саме таку промовисту назву обрав для статті на сторінці "Суспільство" кореспондент першої обласної громадсько-політичної газети "Черкаський КРАЙ" Василь Марченко. Побувавши у Звенигородці, мав нагоду поспілкуватися з головою Звенигородської районної ради Сергієм Струком, заступником голови Ярославом Попком та керуючою справами виконавчого апарату ради Ольгою Вельган.

13:06 16.04.2021

З турботою про довгожителів

15 квітня 2021 року поважний ювілей мудрості зустріла жителька села Озірна Віра Якимівна Кононюк. У цей весняний день в її затишну оселю завітали гості. Ширі побажання іменинниці з 85-річчям і подарунок від народного депутата України Сергія Нагорняка передала його помічниця-консультантка Євгенія  Плугіна. Слова вдячності за багаторічну сумлінну працю висловили Вірі Якимівні голова Звенигородської районної ради Сергій Струк, заступник голови Звенигородської районної державної адміністрації Юрій Піковський, голова Водяницької територіальної громади Руслан Каюк, голова районних організацій Червоного Хреста та ветеранів Володимир Слинько, староста села Озірна Дмитро Юхимчук, вручили вітальну листівку, квіти, подарунки. Іменинниця має 43 роки стажу в медичній галузі, працювала у ФАПі села Чемериське,хутора Барвінок. За освітою ювілярка є фельдшером, а за покликом долі  служила  людям. Саме таке кредо допомагає Вірі Якимівні зберігати бадьорість духу, підтримувати вогник внутрішньої енергії, яка є невичерпним джерелом оптимізму, віри, любові до життя. Бажаємо довгожительці міцного здоров’я, Божого благословення на довгій ниві земного буття.

09:57 16.04.2021

У Бужанській громаді відкрили сучасний ЦНАП

14 квітня 2021 року в селі Бужанка за участю заступника голови Звенигородської районної ради Ярослава Попка, народного депутата України Сергія Нагорняка, депутата Черкаської обласної ради В’ячеслава Бабенка відбулося урочисте відкриття Центру надання адміністративних послуг, який надаватиме 151 послугу жителям громади. Сьогодні такий центр з точки зору споживача адміністративних послуг є місцем (будівлею, приміщенням), де різні групи громадян можуть отримати широкий спектр послуг у комфортних умовах, а також платформою для зустрічей місцевих мешканців, де вони зможуть відкрито обговорювати потреби громади.

09:02 16.04.2021

В Україні збільшено штрафи за спалювання листя, трави та відходів

17 березня 2021 року набули чинності зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, які суттєво посилюють відповідальність за порушення вимог пожежної безпеки в лісах, щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення, за самовільне випалювання рослинності або її залишків. Згідно зі статтями 77,77-1,82 Кодексу України про адміністративні правопорушення за знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонах у населених пунктах та поза їх межами, у межах територій та об'єктів природно-заповідного фонду встановлено адміністративну відповідальність зі штрафами:

16:48 14.04.2021

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь